2015-11-25 514 瀏覽
記得當年還在讀書時,有時放午飯回到家才知老媽子冇煮飯,立即出街食,第一時間想起英車聯車仔面(當年係咁叫)每次食都係爆場,搞到要抱著書包仔𦂨埋一舊,本身又係住係長沙灣,所以假日或晚上都會來吃後來潮流興食米線,漸漸地少左來挑戰英超聯上幾個月突然心血來潮行過來食今晚又心血來潮想食,為左緬懷十年感情決定寫埋食評入到去又係近乎爆位,望望d人同十年前一樣,靚靚侍應,老闆,唯獨老闆娘唔知係咪返早唔見左人.坐低點餸,叫左沙爹牛肉,豬腸,米底加底同埋最重要既羅白,每次黎食識食一定係食籮白,佢d籮白係好甜冇渣,我叫沙爹牛肉同豬腸都係想加濃d湯味,令羅白走上主角之位,遞單前一刻老闆向周遭所有新客:某某食物賣晒,所有菜賣晒,跟住我一遞紙,老闆同我講:阿仔,你中晒啦,我笑笑口講,咁係係開心定唔開心,佢冇應我埋頭送其他食物即叫即整大約等左五分鐘食物就到,廢話左咁耐講食評啦沙爹牛肉有d辣,不過可能因我唔食得辣,食左一半就流鼻水,但醉翁之意只在為羅白鋪路然後到試豬腸.....一流好味,但食到我覺得份量少左d最後到主角羅白,甜,大份,冇渣,好味其間一路食,老闆又向新客宣揚:某某食物賣晒,沙爹牛肉岩岩整起好靚,汁點羅白一
後來潮流興食米線,漸漸地少左來挑戰英超聯

上幾個月突然心血來潮行過來食
今晚又心血來潮想食,為左緬懷十年感情決定寫埋食評

即叫即整大約等左五分鐘食物就到,廢話左咁耐講食評啦
然後到試豬腸.....一流好味,但食到我覺得份量少左d
最後到主角羅白,甜,大份,冇渣,好味
其間一路食,老闆又向新客宣揚:某某食物賣晒,沙爹牛肉岩岩整起好靚,汁點羅白一流,艽菜搞好靚仔等
有位新客劃order冇劃沙爹牛肉,
老闆話:阿妹沙爹牛肉岩岩整起好靚喎,
個位阿姐話:我唔識牛
老闆:sorry
其間我又食食下睇眾生相,有位先生order可樂,侍應叫左廚房出可樂但幾分鐘都未來,阿生再叫人要可樂己寫單,老闆sorry立即拎罐可樂來,唔夠十秒先前個位侍應sorry又拎可樂來
態度一來
題外話/補充資料: 我未食過米芝蓮食物,但我想米芝蓮車仔面都係咁上下水準罷 睇返食評下次要試試豬紅 平時寫開食評都係比負評,今次係唯一一次比好評
2015-11-24
  • 羅白