2022-12-19 37 瀏覽
啱啱去完元州商場攪工人姐姐手續,就走到嚟呢間朋友介紹的日式小店。本來已經小店,仲要係鐵板燒, 一定好迫又大油煙味,但估唔到相當闊落,做得好舒適。我哋叫咗一個車海老鐵板燒,2人前,本身以為嗰份量唔多所以另外再嗌多一個壽司餐,結果食到過飽。先講鐵板燒, 前菜有沙律,非常清新開胃。 再嚟一個燒比目魚,大蝦。 比目魚燒到外皮香脆, 肉質鮮嫩, 加點椒鹽調味,味道更佳。 鐵板燒大蝦,大蝦已脫好殼,脆嫩香郁, 蝦頭有膏,不容錯過。 下一碟是蒜香牛柳,牛柳約7成熟,每一個都是一口size,我愛配搭蒜片在上,一口有齊炸得酥脆又乾身的蒜加上軟諗入味的牛柳,層次豐富又不會過於油膩. 最後上場係炒飯同埋麵豉湯。炒飯炒至粒粒乾鬆,加上青葱,蛋, 雖然簡單材料,但很考功夫,這家做得很出色。 麵豉湯不過不失,作為收尾,很完滿。在鐵板餐之中穿插了一個精選壽司set,$298有9 件, 為開即係大約$33件。 壽司放喺一個很 氣派的圓形碟中, 侍應姐姐好好咁樣講解每個壽司嘅食法,需唔需要點豉油,有邊啲入面經有wasabi,非常細心,當中最好食的我覺得係左口魚裙邊, 油甘魚壽司,每件都非常鮮甜精緻, 性價比高。埋單都係

埋單都係人頭$500左右,性價比非常高, 好滿足的一餐。