2023-05-30 88 瀏覽
老婆話想食大排檔小炒,我緊係第一時間搵資料啦。收工就帶佢嚟呢間位於青山道近永隆街嘅「葉公館」。貪佢交通方便、價錢相宜,最重要佢係一間入咗舖嘅大排檔!!! 首先講吓交通,可以坐地鐵🚈去長沙灣站步行7-8分鐘就到,坐小巴🚌、巴士直情門口落,揸車都好方便,泊車喺元州邨$18個鐘。我就揸車🚗去接老婆放工,跟住就去元州邨泊低架車準備行過去,老婆問:「呢度有大排檔咩?」我懶有型咁講:「follow me」🤣上到去已經好多人,好彩唔使等位,坐低第一時間睇下有乜特價餐,呢度嘅双寶餐有好多款,價錢都係$208合理價錢,即刻叫個小炒皇加開邊蝦,諗住唔夠食,再蒸條石班先。上菜先知賴嘢,乜啲餸咁大碟架,唯有慳返唔使嗌白飯😜首先想講下小炒皇,度度都有得食有乜好講,就係咁先要講,韭菜花、蝦仁、蝦乾、帶子、菜譜、腰果,咁足料有鑊氣。蒸魚係人都識啦,我都蒸過三幾十條,但係要蒸到啲魚肉啱啱離骨,你故咁易呀,比個「叻」你。食完老婆無乍型仲話下次想試吓其他餸,我話:「no Problem」