2021-08-07 754 瀏覽
之前一路好鍾意睇Viu TV嘅煮食真人騷,其中一位真人騷大廚就係祥仔。大廚開咗呢間茶餐廳已經一段日子,食品係有高級餐廳質素嘅茶餐廳食物,例如通粉佢會做carbonara、蕃茄豬扒飯係升級版、就連午餐肉都有自家製、常餐炸魚柳亦係極之精美,座位亦都寛敞舒適,所以呢度真係一個升級版嘅茶餐廳。好多年前大廚經營灣仔嘅餐廳我已經好喜歡呢道卡幫尼長通粉,佢用嘅煙肉好靚,長通粉嘅軟硬度剛剛好,面頭嘅芝士脆脆梗係香口。估唔到做茶餐廳佢亦都保留左呢度菜式,而且味道比以前佢經營嘅高級餐廳都絕對冇失色。蕃茄炸豬扒飯係我嘅最愛,一睇豬扒嘅炸粉已經知道不得了,用料一流,你切落去果下已經知道豬扒鮮嫩多汁,蕃茄飯亦都好正,完美配搭!另外我哋都叫咗紅酒燒豬扒,兩款豬扒嘅用料應該係一樣,所以味道都好好。兩款唔同豬扒嘅煮法各有特色,都值得嘗試。

2021-07-30