2013-11-19 462 瀏覽
身為街坊的我, 差不多日日都會經過此店, 但一直都未有機會去幫襯下(間鋪淨係開晚市, 6點開始). 終於有日有時間啦, 當然去試下!呢間泰國菜鋪仔細細, 去食唔洗唸住室內, 基本上一定是坐鋪外(大排檔甘款.) 如果撞岩天氣熱呀, 落雨呀, 基本上只可以揀外賣返屋企食.我同男朋友兩個人7點九去到, 估唔到已經有4枱人開緊餐啦! 因為街邊空間有限, 我地等呀等, 等左大半個鐘先有位(唔係有人食飽走果隻, 而係老闆唔知響邊搵到張枱出黎開枱做生意). 由於等左甘耐的關係, 我地響等位果時已經揀好哂一陣會叫咩野食呀甘. 當一有位坐低的時候, 唔洗再唸三唸四就可以九秒九叫野食悭返d時間. 我地點左4款野食, 以下按順次序上菜...1.生菜包2.炒椰菜笛3.炒金邊粉4. 冬陰公湯食評:1.生菜包生菜夠新鮮, 豬肉碎帶有少少辣味, 惹味非常, 我同男朋友食唔停口, 必食之選!2.炒椰菜苗菜苗都算不錯,可惜碟底太多汁3.炒金邊粉金邊粉酸酸甜甜,帶有少少辣味,十分開胃. 一碟夠3個人份量,超抵食4. 冬陰公湯超足料! 入面有蝦有蜆,湯有少少椰汁味, 都是少少辣, 岩哂唔係好食得辣的人士去點.本身唸住唔叫d

我地點左4款野食, 以下按順次序上菜...
1.生菜包
冬陰公湯
食評:
1.生菜包
2.炒椰菜苗
菜苗都算不錯,可惜碟底太多汁
3.炒金邊粉
4. 冬陰公湯

本身唸住唔叫d咩咩燒豬頸肉呀 魚呀同炒蜆, 可以快d上到菜啦, 但點知都要等多半個鐘左右先開始有野食囉@@! 可能係家庭式作業的關係瓜...
等左一輪, 岩岩好九點先開餐... 本身由唔肚餓, 都等到開始餓了... 好彩我同男朋友各自各都有食左下午茶打底, 如果唔係甘搞法一定等到發脾氣.
佢地上菜呢, 真係不敢恭維, 食完一道先再整一道? 每道菜食完都要再等5-10分鐘先再上第二道? 明明唔係手工精細同要煮好耐的菜式, 點解可以搞甘耐?
最後, 我地食到十點半先走... 真係估唔到食3餸1湯可以食甘耐...

野食全部都好好食, 又好足料, 平均分比80-90分(淨係食物質素計). 特別係生菜包係超好味! 但我地唔建議肚餓/唔等得的朋友仔去試, 如果唔係一定等到燥.
題外話/補充資料: 千其唔好唸住叫外賣唔洗點等, 可以快d有得食... 我去食果日眼見有個客人叫左外賣, 要一個鐘頭後先有得拎(有六個飯盒, 可能叫左6道菜), 當然係老闆整起左再call佢去拎果隻啦! (暈了)
2013-11-01
豬肉碎生菜包