發現長沙灣一間新四川菜館,門面光猛、菜色相片清晰大隻,稍望左眼菜單,價格公道,坐位多數為闊落卡座,自問對川菜小菜特別鐘情,一於入去朝聖🌶️🌶️🌶️8點半相對晏既時間入座,都佔有半場客左右,餐廳內依舊保持明亮,入座後有茶芥花生提供,要提一提呢到所用既系玄米綠茶唔系獨立包裝,而系金色茶壺的隔茶渣位倒上玄米綠茶,用滾水沖泡而成,由開始到結味茶香都系有變化,一開始醒位玄米淡香,到後期茶味濃左,起解膩解辣作用👏🏻▪️👉🏻乾鍋花椒雞🌶️👈🏻由職員上鍋+點火,成個點火過程安全既,基本上火酒著約莫5-10分鐘就會停落尼,視角設計有用心👍🏻入面雞粒+蓮藕有被切割成細粒,更易入味,四川口味偏好麻辣,呢鍋認真又麻又辣得過癮,唔單單入味,麻香更令人想追住食,入面4款不同辣椒:指天椒粒、湖南青椒、花椒、乾辣椒🌶️,搭配蒜頭、芫荽,香麻刺激下揀直想添多碗飯▪️👉🏻乾焗四季豆🌶️👈🏻配料有指天椒、青蔥、豬肉碎、梅菜,頭先個味花椒雞系「咸麻辣」,而呢款四季豆則「甜辣」型,入口微甜剛剛好中和左花椒雞刺激性,絲絲甜辣味更顯開胃▪️👉🏻蒸水蛋👈🏻最最最簡易蒸水蛋,不論大小都鐘意食,勝在水蛋夠滑!有配搭豉油蔥花,選盤上有驚喜發現,小小耳柄方便

,到後期茶味濃左
,起解膩解辣作用👏🏻
乾鍋花椒雞

▪️👉🏻乾鍋花椒雞🌶️👈🏻

乾焗四季豆

▪️👉🏻乾焗四季豆🌶️👈🏻

蒸水蛋

▪️👉🏻蒸水蛋👈🏻
最最最簡易蒸水蛋,不論大小都鐘意食,勝在水蛋夠滑!有配搭豉油蔥花,選盤上有驚喜發現,小小耳柄方便拎外,保溫效果又不錯喎,15分鐘落匙筆出尼個啖都仲可依然熱口,而且俾大鐵湯匙實在太好,盛起上尼快靚正
紅糖糍粑

▪️👉🏻紅糖糍粑👈🏻
甜品出場既時候已經抵守唔到咁飽,落單前已order好甜品要後上,職員提左提我地上甜品前,請開聲提佢地預備,成個用餐過程順暢無特別追趕,職員收空碟時間拿捏得岩岩好,整餐飯感覺系舒服啦,亦服務周到
,可能飽+嘴內微麻微痺,對甜品吸引力下,相對無咁高,甜品以正常出品,上盤砌得好靚,就算食唔晒,打卡亦非常開心咁俘虜左我呢位拍攝控

✍🏻感受到餐廳對客人用餐體驗細緻位特別貼心,呢點真系非常欣賞
,價值亦系合理公道,值得帶朋友過來一聚👏🏻💋
  • 乾鍋花椒雞