2015-01-31 1721 瀏覽
悠閒的星期六。以往好少機會遊覽長沙灣青山道一帶,約左位網友係附近交收,而咁啱又遇著肚餓,腦中閃過呢間餐廳,Google一下之後就黎到此店。呢間餐廳門口尚算企理,一入去就已經有幾位地道港式茶記侍應招呼,態度當然比起某間出名人多又要食得快既餐廳好百倍! 枱凳都係乾乾淨淨,裝修完全係香港人平實既風格,坐無虛席,顧客大部分應該係老街坊,正好俾我一個享受港式味道既地方。餐單種類繁多,我當然係揀茶記最拿手既常餐,內容包括沙爹牛肉麵,牛油餐包同奄列加熱飲一杯。落左單唔夠五分鐘,餐包同奄列率先奉上,包只可以算普通,熱度不足令牛油難以充分發揮所長,奄列都尚算可以,火腿絲同蛋都好飽滿,同樣地熱度強差人異。不過數秒,主角沙爹牛麵就上場,公仔麵熟度恰到好處,牛肉有嚼頭,而且沙嗲醬唔係三流貨色得個味,帶有花生香味,滿足。壓軸當然唔少得熱奶茶,茶色均勻,同奶似姻脂扣咁纏綿,杯身熱騰騰,一飲落口茶味香而不澀,奶味唔會俾茶味蓋過,香醇幼滑好奶茶!整多件蛋撻就prefect池。食既時候我都習慣留意身邊其他既食客,有情侶,夫婦同一家大細,亦聽唔到半句普通話,侍應既有禮貌,同熟客有傾有講,有熟客未坐低已經同佢地心有靈犀。當

沙嗲牛肉麵, 餐包及火腿奄列
奶茶
食既時候我都習慣留意身邊其他既食客,有情侶,夫婦同一家大細,亦聽唔到半句普通話,侍應既有禮貌,同熟客有傾有講,有熟客未坐低已經同佢地心有靈犀。當中有對中年夫婦坐我對面,侍應問"大少二少未起身呀?"
"係呀,不過斬幫佢地叩家先,佢地就到啦"
"好冇問題!"
同某啲集團式的服侍內地客的充高檔的茶餐廳比,我哋需要既就係呢種人情味,地道既食物同合理既收費,就心滿意足。
試想像將來連呢啲地區小店都被中港融合而吞噬,我地仲有咩剩低?
2015-01-31
沙嗲牛肉麵, 餐包及火腿奄列