2014-06-09 1989 瀏覽
每日到午飯時間都會懊惱食咩好, 雖然荔枝角工業區內都有不少餐廳, 但係真係好難選擇。冇可能日日去飲茶, 也不能日日食譚仔, 但d茶餐廳又唔爭氣, 唔好食不在話下, 最慘既係好嗱揸, 碟反送到枱上, 可見到碗碟邊仍會黏住d上手食完反而又未洗乾淨的飯跡, 見碟飯連食慾都冇哂, 呢d茶餐廳己被我地black list咗, 永不錄用。所以呢, 揾食真係唔容易嫁。 今日唔多嘢做, 同同事一齊行遠d揾食去 ~ ~ ~ 居然見到一間完全唔起眼的小店外有數人在等位, 好奇心驅使下, 我地又走去睇下, 原來係食烏冬的, 再望下餐牌。 哇!價錢都幾貴, 要成六七十蚊一碗烏冬又冇嘢飲, 同時, 比我地發現有午餐ga la, 好啦, 決定一試。 小店內只有大約二十多個位, 唔算大, 入到去即時聞到好香濃既味道, 而且見到多數的客人都係食緊石頭鍋烏冬, 一問之下, 原來佢地係食單點既香龍蝦湯底石頭鍋烏冬。好啦, 貴就貴啦。 我就叫香龍蝦湯底石頭鍋配吉列流心豬扒手打烏冬,。同事就叫咗龍蝦湯底石頭鍋配海鮮手打烏冬。好心急呀, 因為製作需時, 我地等咗大約 20分鐘, 食物先送上。哇哇哇, 石頭鍋內的龍蝦湯送到時仲好

所以呢, 揾食真係唔容易嫁。

我就叫香龍蝦湯底石頭鍋配吉列流心豬扒手打烏冬,。

同事就叫咗龍蝦湯底石頭鍋配海鮮手打烏冬。

好心急呀, 因為製作需時, 我地等咗大約 20分鐘, 食物先送上。哇哇哇, 石頭鍋內的龍蝦湯送到時仲好滾, 好勁呀, 先試下個湯先, 濃度剛好而且好鮮甜, 好正。

烏冬真係用咗手打烏冬, 好有咬感。塊豬扒亦都好鬆化, 中間夾住芝士, 好好味呀。而同事果個D海鮮都好鮮味。

另外, 幫另一同事買咗個午餐C轉手打烏冬, 我見D 手打烏冬都幾正, 就算加$10都可接受。

話哂都加咗$10轉手打烏冬, 返公司路程又遠, 我咪要求分湯, 點知服務員話, 午餐不能分湯石頭鍋就可。我即時呆咗, 點解唔得呢 ?

我就問服務員, 我加外賣碗錢, 你幫我分湯吧。最終都分了湯。
2014-05-09
  • 手打烏冬