2018-12-06 170 瀏覽
天氣涼同朋友食飯,就想着去打邊爐,識食嘅朋友帶左今次揀咗六十六十餐廳以套餐形式選擇, 一個價錢有8款海鮮+6款火鍋料, 真心好飽.天氣乾燥, 當然要來個滋潤補湯,而椰子文昌雞湯底 就係不二之選將所有雞放於湯內大滾, 再熄心焗5-10分鐘先食,雞肉完全唔會老, 好嫩口.記住落其他料之前先來一口湯, 味道清甜到不得了店員會先奉上醬料架讓你自己調味醬料, 都是一些基本的醬料及配料.可以DIY自己口味嘅醬油碟,混醬後店員會提走醬料架., 不過有需要時可以要求再次取醬先食海鮮, 而且每款都很新鮮,沒有將價就貨.我地揀左肉蟹、鮑魚、扇貝、貝類X2、蠔、帶子、蝦(忘記拍照)扇貝肉厚大粒, 不需要灼太久,8成熟入口軟稔好味道肉蟹蟹味鮮甜, 肉質好飽滿, 蟹鉗幾大,好鮮甜美味.另外推介鮑魚, 口感煙韌有嚼勁我只是加了少少的鼓油、蔥花及蒜頭提鮮,已經很好味.完食海鮮之後, 就上6款火鍋配料.我就點左魚皮餃、手打墨魚丸、午餐肉、肥牛、梅頭肉、鮮淮山手打墨魚丸:手打丸口感非常爽口彈牙, 又數蝦丸同墨魚丸最有鮮味, 這種爽彈口感只有人手打才會有的效果黑毛豬梅頭肉:採用薄切方法,不需要灼太久, 入口柔軟不會嚡雪花

記住落其他料之前先來一口湯, 味道清甜到不得了
先食海鮮, 而且每款都很新鮮,沒有將價就貨.

扇貝肉厚大粒, 不需要灼太久,8成熟入口軟稔好味道

肉蟹蟹味鮮甜, 肉質好飽滿, 蟹鉗幾大,好鮮甜美味.

完食海鮮之後, 就上6款火鍋配料.
我就點左魚皮餃、手打墨魚丸、午餐肉、肥牛、梅頭肉、鮮淮山

黑毛豬梅頭肉:採用薄切方法,不需要灼太久, 入口柔軟不會嚡

雪花肥牛:性價比高,雪花分佈在每一片牛肉上, 每片輕灼已經可以, 牛味都好濃郁

總括來說, 火鍋店食物質素及食材好新鮮, 款式簡而精, 最重要是各方面味道都相當不錯.下次可以再encore.
2018-11-26