2021-01-09 790 瀏覽
由於疫情嘅關係,宜家越嚟越少外出用膳,就連寫食評嘅意慾都冷卻了!不過,今次想透過呢個平台介绍一間做得相當出色嘅鐵板燒俾大家。本身食店座落於長沙灣盤營街,條街比較靜,人流也不算很多。而呢間食店嘅門面唔太起眼,大家好容易直行直過。我都係朋友介绍先有機會大快朵頤!店内的裝修雅潔、整齊,可能係開業不久的關係,佢哋嘅抽油煙系统設備非常完善,完全沒有油煙味。雖然我偏好食鐵板燒、燒肉、串燒……等食物,但食完成身油煙味卻非常討厭及令人尷尬。入去前參考過open rice嘅食評,係無呢份菜單。坐底睇到呢份午市菜單真係覺得價錢合理,相信唔係疫情嘅關係,平日應該座無虛席,一位難求!一人套餐分别有精選、特盛及至尊,價錢分别係$98、$138及$178。三個餐都包咗沙律、炒菜、炒飯及麵豉湯,三個餐主菜分别係雞扒、日本豚肉薄燒及美國厚燒牛肉。而後者則有帆立貝及虎蝦。咁難得先有機會出嚟食lunch,我揀咗特盛及至尊兩個餐試吓!沙律的蔬菜非常新鲜,加上沙律醋十分醒胃,無論色、香、味都俱備,令人胃口大增,的確係一款不錯的前菜。麵豉湯不是死咸的那種味道,有種啖啖的麵豉香味,湯中還混入昆布,那股海草味既清爽又有咬口。湯底有
由於疫情嘅關係,宜家越嚟越少外出用膳,就

麵豉湯不是死咸的那種味道,有種啖啖的麵豉香味,湯中還混入昆布,那股海草味既清爽又有咬口。湯底有细碎的豆腐粒,仍咀嚼到那股醇香的豆味,的確是绝佳點缀。

師傅替食客將虎蝦開邊上,這樣比較方便食用。師傅只是簡單地用鹽燒已經十分出色,鲜嫩無比,另外再加上少許黑胡椒作點缀,大大提升食味!

帆立貝屬於大size,也是簡單的用上鹽燒,不需要特别的調味。因為食材本身已經很新鲜,所以用不上濃味的醬汁。帆立貝的口感很爽脆,鲜嫩無比。

主菜美國厚燒牛肉,雖然牛肉的質素不能與極高質嘅和牛相提並論,但套餐所包的牛肉質素並不差。師傅用上鹽燒帶出肉食的鲜味,燒得恰到好處,不會燒得過熟,也不會過生,還有一股焦香的味道。肉質嫩滑沒有渣,完全沒有“鞋”的口感,令人想一吃再吃,非常惹味!

師傅在燒牛肉時配上蒜片,我比較喜歡大大片的蒜片,因為比較有咬口,而且蒜片炸至乾身脆口與牛肉非常夾配。反而用上蒜粒或蒜碎更會影響牛肉的食味。如果食客喜歡牛肉的原味,則可以乾脆將蒜片撥開。

另一款主菜日本豚肉薄燒,這款主食相對較受女士們歡迎,因為肉身比較薄,而且肉片還包着新鮮的蔬菜,口感很清爽鲜嫩,少了一份油膩的感覺。好適合食得健康及清淡的食客。

炒野菜份量很足,蔬菜很新鮮,而且蔬菜的種類也很豐富,绝不欺客。吃罷各款的肉食後,上一道清新的時蔬,彷彿遇上沙漠中的綠洲,令人精神一振,心滿意足。

食到尾聲炒飯出場,除咗賣相不錯外,食味也绝不馬虎。炒飯很乾身,每一粒飯都分明及均匀地沾上蛋液,而且加入大量櫻花蝦,每啖飯入口都好咸香。無論色、香、味呢碗炒飯都滿分,美味可口。

其實我一向都好欣賞呢類日式鐵板燒料理,佢哋除咗對烹調講究,對食材執着外,師傅還會替食物配上合適的配菜作點缀。而使用的碗碟器皿也十分精緻。試問這不是一門巧奪天工嘅藝術嗎?

以呢間食店嘅食物水準及環境質素,的確物超所值。如果唔係疫情的關係,我相信會座無虚席,所以要把握呢段時間光顧,真係值得一試!
2021-01-02