2024-05-04 94 瀏覽
四月份下半月幾乎係病痛之中渡過,感冒過牙痛過,仲臨時去左剝牙🦷 嚟到五月第一個禮拜,好返少少就嗱嗱臨約朋友食吓飯🍴一上到去,即刻比Umi個全海景窗吸引住,可惜係夜晚,日光應該會更靚🌃不過香港個維港景一向吸引,呢個價錢嘆到呢個景觀,真係抵到爛😆今次就同朋友Share食,「炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯」率先上枱,未食先比個造型吸引住咗,軟殼蟹兩隻蟹鉗手拖手呈圓形,微微將蛋包飯分開,熱氣立即上升,意大利飯用上蘑菇、忌廉拌勻,鋪上半熟蛋皮兼濃郁嘅咖喱汁,原以為忌廉拌意大利飯,伴上咖喱汁會不太夾,意外地好味👍西餐都有廚師發辦😆抱住強大既好奇心下點餐,是日驚喜「黑松露忌廉汁煙三文魚意粉」,如果喜歡黑松露既朋友一定唔會失望,我朋友形容黑松露忌廉超多,睇落份量唔多,但係絕對夠食!另外再點左份「七味薯條松露醬」,我哋見到枱枱都點,後來先追加,完全冇後悔,即炸配上七味粉,少少辣,配左松露醬同茄汁🥹冇得彈!問店員,邊款飲品最打卡able,推薦下點左「爆谷綠鴦」、「草莓酸奶」,原以為「綠」係美祿既祿,經過店員解釋係綠茶既綠(人地英文都有寫matcha coffee🤣)係抹茶加咖啡,2種口味撞出黎,意外地配合!如果

炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯

七味薯條松露醬

爆谷綠鴦
草莓酸

特濃朱古力蛋糕

如果2種甜品比我揀,我就較喜歡「特濃朱古力蛋糕」🍫 雖然佢只係加$48既精選甜品,但係朱古力TOP非常Creamy,蛋糕底濕潤,唔會雪到硬哂上枱!
宇冶金時班戟

「宇冶金時班戟」,雖然唔係我杯茶,但係!鐘意綠茶嘅朋友,必點!由頂層計起,足足有6層!雪糕糯米糍>大大球紅豆雪糕>綠茶蛋糕>班戟> 紅豆雪糕> 班戟,打卡超靚!

✣ 炸軟殼蟹咖喱蛋包飯意大利飯 $158
+$48 自選飲品+ 精選甜品