2017-04-10 56 瀏覽
筆者好鐘意食海鮮,係一個標準既海鮮控,一提到海鮮就會心心眼嫁啦。近日聽朋友講銅鑼灣開左間又平又抵食既小餐廳,筆者以經忍唔住,好想快d去食啦。Season Oyster & Wine Bar係位於珀麗酒店樓下既,位置都較僻,店鋪唔係好大間,位置不多。店鋪既燈光好光猛,光線充足,覺感好醒神。餐廳入面放左唔少街頭特色既畫作,令整間餐廳都充滿藝術氣色。一入面餐廳就見到成個酒櫃都放滿左各式各樣既酒,對於鐘意飲酒既朋友,呢度簡直係天堂。門口另一邊就係海鮮bar,放滿左各式各樣既海鮮,見到都已經心花怒放。店員都好nice,為我們推介名種食物,餐廳除左海鮮,仲有燒烤,冷盤等等。筆者同朋友叫左個海鮮拼盤,因為真係好抵食,原價要398蚊,而家做緊promotion, 198食到啦。海鮮拼盤好豐富,有好多野食,例如: 原隻波士頓龍蝦、磯煮鮑魚、翡翠螺、青口、凍蝦、生蠔等等,真係超值,而且賣相不錯。還有燒烤汁提供,不過筆者覺得d海鮮本身已經好鮮甜,所以唔dim汁都已經好好食。餐廳好貼心嫁,為左保持海鮮既冷溫度,海鮮下面放滿左冰塊墊底。旁邊放左個空盤,係放便我地食完果d殼放落個盤度既。而且選提供左較剪,用黎剪龍

餐廳入面放左唔少街頭特色既畫作,令整間餐廳都充滿藝術氣色。

餐廳好貼心嫁,為左保持海鮮既冷溫度,海鮮下面放滿左冰塊墊底。旁邊放左個空盤,係放便我地食完果d殼放落個盤度既。而且選提供左較剪,用黎剪龍蝦殼既。
波士頓龍蝦已經開左邊,食起上好方便,好易就可以成條肉起出黎,龍蝦好鮮味,而且肉質爽口彈牙,咬落去仲有濃濃柔滑既鮮味龍蝦膏流出來,簡直係正呀。
生蠔好新鮮,蠔肉十分飽滿,呢種蠔味會較淡,唔食開蠔既朋友就可以食到,入口甜甜爽口,好味。
凍蝦都好鮮甜,幾爽口,加d檸檬汁可以帶出蝦既鮮甜味。
翡翠螺既味道都幾甜,好清新,肉質都好彈牙,而且十分爽口。
青口好嫩口,幾鮮甜。
磯煮鮑魚就真係無得頂啦,醬汁味度濃濃的,砲魚既肉質又爽口又嫩幼,而且十分鮮品,好味到好想一試再試呀。
筆者一見到岩鹽焗長腳蟹直情心心眼呀,大大條長腳蟹肉,一見到就好想咬落去,長腳蟹焗得好香,未食已經聞到好香。筆者好鐘意佢用岩鹽黎燒,完全地帶出蟹肉嘅鮮味。蟹肉鮮嫩香甜,正呀~~!!
芝士牛油焗元貝既外皮焗得黃金色,賣都不錯,十分吸睛,而且芝士既香氣十分香濃。元貝大大粒好肥美,又爽口又鮮甜,配合芝士既味道,十分夾,簡直係味覺既享受。
芝士黑松露焗蟹蓋賣不錯,離遠已經聞到香味,芝士焗成金黃色,好好睇。蟹蓋十分豐滿,折開d肉,先發現,竟然全個蟹蓋滿滿都是蟹肉,好足料,多到唔信! 蟹肉十分鮮甜,配合了芝士和黑松露,味度層次極高!
火腿拼盤有3種唔同既ham,分別係Salami意大利香腸、pama ham和醃豬頸肉。
Salami意大利香腸濃味d 多d油脂 、咸味唔多
pama ham 咸d 肉質琳d
醃豬頸肉就肉質煙靭,咸d
大家可以按照唔同既口味去選揀,筆者就鐘意pama ham,食落去,會feel就有d果香味慢慢散分出黎,食得出係好靚既pama ham,正呀。