2013-02-08 21 瀏覽
今天年廿九,趕埋d工作收爐,做到2點都未食「欄廚」,諗住去d高檔d嘅地方,年晚享受一下。選咗一家位於銅鑼灣裝潢超豪嘅新餐廳,Le Grand Pokka。需然個名麻麻,以前叫「卜家」都唔夠,而家仲要「Le Grand」,法文意思即是「大」,成個名中文直譯變成「大卜家」餐廳。唔好理咩名,總之有人龍,下午2點幾不時不候都要囉飛仔排隊,死未!以前成日去銅鑼灣UCC,我覺得UCC個下午茶真一流,waffle鬆脆,咖啡香又濃,地方有好坐。今次終於出現另一家日式洋食餐廳挑戰UCC,是好的,有競爭,便有進步!餐廳餐牌有大餐廳作風,黑色有高貴感,質料唔會好容易弄髒,勝UCC一個回合!(1:0)檯面用高貴嘅檯布,白色的。死喇!出事! 唔好玩啦,用咩鬼白色吖,遠睇就靚,但係有好多明顯污漬,好肉酸同意膩,搞到好似衛生有問題咁!輸比UCC一個回合!(1:1)室內環境唔洗多講,le grand即是「大」同grand,呢範勝UCC一個回合!(2:1)戰況激烈,我地入直路睇睇d食物價錢同質素喔!餐牌價錢都幾貴,介乎$128-$148。午餐沒有單點,全部套餐,即湯加主菜加飲料。價錢UCC勝一回!(2:2)出菜了,服務
(1:0)
檯面用高貴嘅檯布,白色的。死喇!出事!
(1:1)
(2:1)戰況激烈,我地入直路睇睇d食物價錢同質素喔!
(2:2)
出菜了,服務出了少少問題,湯與主菜一起來。依家唔係茶餐廳嘛,一家grand嘅餐廳咁搞法,先食是但一樣嘢另一樣一定會凍。
唔好玩啦,茶餐廳想快d翻檯先咁樣出菜。先飲個湯,嘩!又出事!個captain sell個蘑菇湯話冇加奶油,會健康d。但飲落去完全沒有香嘅蘑菇味。主要係水加生粉出來嘅混合物,好難飲!
人地其他地方d湯包都係熱辣辣,外脆內軟的,但係呢片咁嘅嘢就超冇性格,做麵包做到你咁真係失敗!呢一回一敗塗地,輸比UCC!
(2:3)
主菜係明太子汁帶子意大利粉。明太子有香味,ok。 但係d義粉質感怪怪地,有d似伊麵。唔好玩啦,比咁貴來食伊麵?d帶子就仲細過啊媽過年煑齋d乾謠柱,完全冇味道!
UCC整d義粉好野味,又熱辣辣!主菜都輸比UCC!(2:4)
最後就係熱咖啡。咖啡質素冇投訴,好香濃,帶少酸,剛剛好!
如果大杯d就好喇!這回與UCC打和!
結果有喇,今次洋食店最終極大比拼,Le Grand Pokka輸咗2比4!總括,環境一流,服務出瑕疵,食物有待改善!
2013-02-08
  • 熱咖啡