2018-07-18 1894 瀏覽
呢間樓高兩層的西餐廳座落於銅鑼灣某商業大廈裏,餐牌上有好多選擇可以揀套餐或者散叫。我們點了龍蝦湯,龍蝦米多和鹿兒島A5和牛。先來麵包嗎有兩個圓轆轆麵包及兩條Grissini 麵包棒,麵包籃邊有一張卡介紹麵包是使用米粉做的好處及其營養價值。不過我哋覺得與其放張咭入去解釋,不如由服務生介紹仲好,因為咁樣仲可以令到顧客和服務生更多一點交流(而且之前有食評説過介紹咭好像郊外公園介紹樹木的圖片設計一樣,這點是絕對同意的😂)。麵包是無麩質做的,所以沒有一般麵包咁鬆軟,但勝在健康,配上松露牛油一齊食是不錯的開始。Lobster Bisque龍蝦湯是用石鍋上的,用一張牛油紙包住,上菜時服務生用剪刀將佢好似拆禮物咁剪開,算是有玩味。湯裏面充滿着濃厚的龍蝦味,口感豐盈Lobster Thermidor 這個龍蝦米多十分豪邁,所用的波士頓龍蝦比別家的大很多,啖啖肉,好滋味加上廚師控制火候方面都很有技術。令到整個米多焗出來的水準很高,肉質不會老,亦不會曬乾Grilled Kagoshima A5 Wagyu 鹿兒島和牛肉質鮮嫩,牛味濃郁,雖然只得幾片,但係一分錢一分貨,牛肉是頂級的和牛,呃唔到人的。伴碟的青瓜

餐包

Lobster Bisque
龍蝦湯
龍蝦湯是用石鍋上的,用一張牛油紙包住,

Lobster Thermidor
龍蝦米多

啖啖龍蝦肉😋

Grilled Kagoshima A5 Wagyu
鹿兒島A5和牛

鹿兒島和牛肉質鮮嫩,牛味濃郁,雖然只得幾片,但係一分錢一分貨,牛肉是頂級的和牛,呃唔到人的。伴碟的青瓜蘆筍蕃茄煮得剛好,完全感受到蔬果入面鮮甜多汁的特性
呢個絕對係關係到材料的選用及師傅的技巧。但是另一個伴碟焗薯就有一點敗筆,首先用錫紙包住上枱已經不夠高貴,而且賣相不好看。第二,薯仔只有外面是稍為好味一點,而最中心的薯仔是帶少少生的感覺,這是完全破壞了整個菜式。建議應該用薯蓉會比較適合,。牛肉及蔬菜做得咁出色,點可能比一個焗薯破壞呢?

整體而言價錢雖然唔平,但係材料嘅選用是頂級的,絕對不是掠水的西餐。師傅們的烹調技巧亦有水準,只是在菜式味道層次上的配搭的心思略嫌不夠。

不過絕對會再返嚟試下其他不同的菜式。
2018-07-15
餐包