2023-02-12 446 瀏覽
星期日的下午一個人午餐,自己一個又有時間時我都會去cafe, 一來我喜歡嘆咖啡,二來可以hea耐d。響希慎見到有間未試過既cafe, 都幾開揚,就去試下。去到都好多人,但呢間餐廳大部份都係bar檯,得3張正常高度的三角檯,自己一個通常都係bar檯,因為近窗的位置已滿,我坐左響貼住廚房水吧既吧檯。不過我估可能佢無考慮過檯既高度同張bar凳既高度,檯與凳的距離太近,其實坐在上面很難食野。一係wui 到低,一係就拎住隻碟食,如果唔係隻頸會唔舒服,或者容易彈起d汁整污糟d衫。去到想叫野食,自助服務,不過我係靠個八達通機去識別收銀既地方,而且佢話係2間餐廳,食物同飲品要分開買,我覺得呢點比較有趣,但都覺得幾麻煩,尤其是自己一個,要走2邊去拎野食。我最想食既龍蝦意粉賣哂,得返卡邦尼,叫了個卡邦尼同latte。個卡邦尼比較淡口,但會食到少少橙花香。佢既煙肉好似炸過,不過我個人唔喜歡寬條麵既質感,如果佢唔係寬條麵可能好一點。咖啡都幾香,飲落fruity, 都ok。環境光猛,無乜人理。想自己me time也不錯的,但cafe都係想坐得舒服去hea, 如果計舒服,我會鍾意4/F果間多d
卡邦尼寬條麵

2023-02-12