2019-08-28 46 瀏覽
今天工作上遇到唔開心既事,所以就約媽子去食餐好既減減壓收左工,我就去銅鑼灣Sogo找媽子, 媽子話已經shopping 行到攰,問我有咩好野食,但又要唔好去咁遠,腳好攰了。咁我就諗起有間餐廳未試過,於是我同媽子就坐升降機上去Sogo 11樓既 Sogo Club 的 La Serene Caffe 試下先。起初以為要 Sogo Club 會員先可以入去食飯,問左職員 她們禮貌地同我們講解 然後就帶我們入坐地方寧靜舒適還有銅鑼灣既夜市美景,未食飯已先餵飽眼睛👀,下次黎吃飽都想book 返哩張枱個肚仔開始打鼓了,叫野食先.....首先黎左兩客湯:1) 波椒蟹肉忌廉湯HK$68 呢個湯真心正,我以前飲既通常都係一絲絲的蟹肉,但哩個直頭係好多蟹腳肉,一條條既蟹腳肉配埋香滑既忌廉湯,幼滑之餘又有實在既口感😋2)另一個湯係忌廉磨菇湯(Main Course +HK$45 轉套餐配的)哩個湯當然無 波椒蟹肉忌廉湯咁正啦! 講返哩個湯先,呢個湯雖然跟餐但都係好足料,好多磨菇碎粒配上香滑既忌廉湯 同樣好有口感,e肚仔一流😆3)Appetizers我同媽子叫左 芒果蟹肉沙律配芝麻醬汁HK$128, 又係蟹
今天工作上遇到唔開心既事,所以就約媽子去食餐好既減減壓

個肚仔開始打鼓了,叫野食先.....

首先黎左兩客湯:

配上香滑既忌廉湯 同樣好有口感,e肚仔一流😆

3)Appetizers我同媽子叫左 芒果蟹肉沙律配芝麻醬汁HK$128, 又係蟹肉 ,無錯! 唔洗自己拆蟹殻就有蟹食🤤 食落去 新鮮既蟹肉配上鮮甜既香芒拌上和式既芝麻汁真係特別醒胃😌

4)Main course 我地就食 煎澳洲黑安格斯牛肉眼配燒汁 HK$258 我地叫左7成熟 牛扒,哩度既7成熟牛扒真係煎得啱啱好,起初諗緊定係叫5成熟好呢,因為出面吃牛扒好多時都煎過龍,好彩哩度既師傅功力夠😀👍🏼 而且牛扒既肉質都是很好很嫩

5)另一個Main course 我地就食 忌廉汁帶子墨魚汁意粉HK$168,帶子大大粒 好爽口,意粉質地都很彈牙 很有口感,唔會太琳身。 女士們如果想吃墨魚汁意粉哩個一定唔會食到變污咀狗😄

6)最後媽子餐飲飲涷檸水。 而我就因為食完餐飯又要返去屋企開OT工作,所以+HK$20 叫杯熱咖啡☕️,諗起工作頭都痕....

埋單消費一共:HK$749

不過無諗到哩間日式西餐,食物用料都幾豐富高質,我感覺以哩個價錢去食,性價比的確算是高的,下次再黎幫襯先😌