今日係銅鑼灣散完步,打算由銅鑼灣一直兜落炮台山,睇睇有無新食店可以幫襯下。第一站就發現左ice pop! 成個門面一睇就知係賣份子雪糕,因為同大坑某雪糕店的設計幾乎一樣。店內座位不少,全部都係high chair,枱邊有插頭,顧客可以用黎叉下電。店面除了雪糕,尚有其他甜品,賣相都唔錯。今次我試左杯伯爵珍珠奶茶雪糕,首先買的時候,兩位店員愛理不理,一直討論銅鑼灣的佔領運動可能令佢地無車回家。另外,店內正進行推廣,用Instagram影相再upload 就會送張贈卷,可免費換一杯雪糕,縱使收銀機旁放置左一大壘傳單,但店員卻無意給我一張。買完雪糕後,可能人少關係,不用30秒我就有雪糕,但因為預先整好的關係,我拿到雪糕後,在店內影左張相,杯底已溶了一灘,以份子雪糕來說,應算溶得太快。至於味道,實在無可挑剔,我自己本身很愛伯爵茶,這杯雪糕的味道是最基本的伯爵茶味,說基本,不代表不好,事實上我嘗過很多伯爵茶雪糕,根本不能稱為有伯爵茶味的。配上珍珠增加口感,實在很好味。總括來講,味道及店鋪裝修都很好,唯獨員工的服務態度真的有待改進。我的贈卷已轉送朋友,因為對我來說,食物質素與員工態度,實在缺一不可。

伯爵珍珠奶茶份子雪糕

2014-09-29
$42 (其他)
伯爵珍珠奶茶份子雪糕