2015-09-30 982 瀏覽
銅鑼灣地帶自從裝修完之後,吉舖多咗好多,人流亦少咗好多。加上笨妹幾年前已經離開咗銅鑼灣呢個地方,去咗第二度返工,自不然都少咗係銅鑼灣出沒,連好難食間misocool執咗,變成HeSheEat Cafe都唔知。(謎音:地帶呢個舖位,咁多年都無一間嘢係真係好食。)其實,本來約咗兩位朋友想話去中山公園追月,但係因為太多人嘅關係,我哋最後都係決定另覓節目,然後,有位朋友話:「之前同人食過HeSheEat Cafe,幾好食,可以去試吓喎。」就聽到「幾好食」呢句,試吓無妨。都未到六點,HeSheEat Cafe已經近乎滿座,唔通真係咁好食?一行四人,除咗各自點一杯嘢飲,就叫咗「炸雞翼韓式辛辣醬」、「意大利火腿意大利鹹魚沙律」、「墨魚汁魷魚扁意粉」同「春雞藏紅花番茄意大利飯」。而侍應姐姐會提醒你,意大利飯要等四個字到半個鐘左右,咁春雞要時間焗,合理。意大利火腿意大利鹹魚沙律隻蛋幾好食,唔會話太生。但係笨妹唔知道鹹魚係邊到,除咗巴馬火腿,食唔出邊到仲有鹹味,笨妹一度以為,唔通啲芝士就係意大利鹹魚?!結果,笨妹返到屋企即刻google, 鹹魚真係鹹魚,唔通佢哋將啲魚肉碎撈咗落個沙律醬到,所以食唔出?墨魚

意大利火腿意大利鹹魚沙律
意大利火腿意大利鹹魚沙律

墨魚汁魷魚扁意粉
墨魚汁魷魚扁意粉

墨魚無醃過,除咗魷魚味同隨碟可以自己加嘅檸檬汁味之外,咩味都無,真係好fresh……
睇唔少食評話呢個麵會有辣味,um……食唔出,但係辣椒乾就見到粒。不過意粉夠彈牙,都算交到功課。
炸雞翼韓式辛辣醬
炸雞翼韓式辛辣醬

個韓式辛辣醬有柚子味,可取,食落口個感覺相當特別,但係偏辣,唔食辣嘅人叫之前要諗清楚。
雞翼無適當解凍,雖然調味夠,但係仍然無法掩蓋因為雪味而引起的怪味,笨安妮將這種味道命名為「雞味」,即係難食。
(但係宏觀身邊好多朋友都食唔到陣味,所以只能怪是舌頭的錯)
春雞藏紅花番茄意大利飯
春雞藏紅花番茄意大利飯
意大利飯未熟,非單純有骨,明顯個心仲生;春雞,乾而柴皮,完。
(利申:笨妹非軟飯王,如果煲飯落多咗少少水,嗰餐飯都絕對唔會扒飯。)

除咗叫嘢食之外,一行四人各自叫咗杯飲品,簡單嚟講,係四杯糖漿飲品。
其實糖漿飲品有一樣好討厭嘅問題,就係你根本無得少甜,少甜即係減少你選擇嘅口味。
而你杯飲品就係用糖漿加茶/咖啡/朱古力溝出嚟,其實,差唔多成40蚊杯,都偏貴。
簡單嚟講,餐飯好貴,唔知係咪我唔好彩,OPENRICE好多食評都讚到天上有地下無,但係我除咗個雞翼醬(無錯,係個醬) 同沙律之外,我覺得廚房根本無心機做嘢。加上友人講咗句:同上次嚟食比,今次真差啲。令我想問一句,唔通廚房換咗人?
點知,友人好衰咁講咗一句:「今日跑馬……」
咦?好似明咗啲咩。