2008-10-02 15 瀏覽
跟家人慶祝生日的一頓晚飯, 哥哥在EL CID訂了位地方不錯, 很有歐陸風情, 枱上放了蠟燭, 很有情調好肚餓, 要開始食野了先上麵包, 穀物飽外層幾脆, 配上牛油很快就吃了一個前菜來了, 先是芝士配風乾火腿多士火腿味道啱啱好, 唔好太過咸或肥膩, 多士很脆, 還有少少火箭菜吊味, 好食 再來是田螺, 已去了殼, 細細粒但很入味, 配上露荀同一片酥皮, 賣相不俗, 不錯的餐前小食再來是串燒羊, 做法是打羊肉免治了, 混入調味及果仁, 再定型並串燒. 羊的羶味去了不少, 連不吃羊的嫂嫂都食得落幾啖, 不喜歡太羶味的朋友也應可接受. 果仁為串燒增加了口感. 伴菜的茄子相當好吃, 不要錯過到主菜了, 叫了9安士安格斯牛扒. 侍應推介了一個特別的sauce, 只記得是M字頭, 忘了名字. 點了7成熟, 切開4份一人一舊. 味道果真不錯, 有咬口, 充滿了肉汁. 可惜我果一舊啱啱有少少筋. 個汁亦無咩特別, 只是少少甜甜地, 不點也無所謂. 因點了呢個sauce, 個扒會由10安士變左9安士但價錢一樣, 所以覺得唔係咁抵...另一個主菜緊接出場, 鹽燒魚個菜好似乞衣雞咁, 侍應在桌邊打破外層之
跟家人慶祝生日的一頓晚飯, 哥哥在EL CID訂了位
地方不錯, 很有歐陸風情, 枱上放了蠟燭, 很有情調

好肚餓, 要開始食野了

先上麵包, 穀物飽外層幾脆, 配上牛油很快就吃了一個

前菜來了, 先是芝士配風乾火腿多士

另一個主菜緊接出場, 鹽燒魚
個菜好似乞衣雞咁, 侍應在桌邊打破外層之後, 就為內裡的鱸魚起骨
上枱時魚的形態仲keep得好靚, 真厲害
魚肉相當嫩滑, 除了鹽香仲加了蒜蓉吊味, 好正!
伴碟的闊條麵亦不錯, 香草味四溢, 麵質亦彈牙

兩位歌手在每一枱邊唱歌, 為餐廳增加了不少歡樂氣氛, 我們也點了一首歌, 唱得幾好聽
在隔離枱唱歌時, 發現佢地居然識唱"月亮代表我的心", 好勁呢!

吃罷東西, 我上了洗手間, 回來時看見兩位歌手停哂手企左響門口度, 有點奇怪
一坐下, 兩位歌手突然行到枱邊, 侍應隨即遞上蛋糕, 生日歌徐徐奏起... 真係好驚喜!
許了願, 吹熄左蠟燭, 兩位歌手又演奏左一陣, 講埋祝賀說話, 先至繼續工作, 好細心呢!

很多謝家人的心思! 呢餐飯很開心呢!
風乾火腿多士,田螺
串燒羊