平時好鍾意睇韓劇,成日見到啲主角食炸雞,有時喺Youtube 睇Mukbang 又見到啲吃播食炸雞,搞到我成日都想食,而且我真係好鍾意食炸雞🍗知道原來香港都有BHC 炸雞,素聞呢間嘢喺韓國係5大炸雞店之一,所以今日就來試試!之前試過另一間炸雞店,但經驗不太愉快,當時嗰間嘅雞肉炸到好乾,層皮啲炸粉又好厚,食左 2 舊已經唔想再食落去,所以今次來食BHC Chicken 都有少少驚會失望,食之前都唔敢抱太大期望,去到坐低,知道啲人通常推薦食 뿌링클 Cheese Powder 味,或者Curry Queen 味,咁之前係另外 2 間炸雞店都試過Cheese 味的了,所以今次就揀咗 Curry Queen 味,我特別喜歡食雞槌,幾喜歡BHC 有得俾人揀要全隻 / 雞翼 / 雞槌,唔會限死一定要叫全隻,要食埋其他唔太多肉的雞件,所以我就叫左雞槌~Curry Queen 炸雞 (Drumsticks)$188,總共有 6 件雞槌,一端上桌,已經聞到好香好香!!賣相都很不錯,攞一件上手,哇~ 一攞上手已經feel 到個皮好鬆脆!!一食落口,個皮真係炸得好好,唔會一大層炸粉,薄薄的,好香好鬆脆,入面
搞到我成日都想食,而且我真係好鍾意食炸雞🍗
所以今日就來試試!

食左 2 舊已經唔想再食落去,
所以今次來食BHC Chicken 都有少少驚會失望,
食之前都唔敢抱太大期望,
咁之前係另外 2 間炸雞店都試過Cheese 味的了,
所以今次就揀咗 Curry Queen 味,
唔會限死一定要叫全隻,要食埋其他唔太多肉的雞件,
所以我就叫左雞槌~

攞一件上手,哇~ 一攞上手已經feel 到個皮好鬆脆!!
一食落口,個皮真係炸得好好,唔會一大層炸粉,
薄薄的,好香好鬆脆,
入面雞肉都唔乾,好厚肉,每隻槌都好大隻,
而且個咖喱粉,咖喱味同時帶少少甜(仲好似食到有少少Cheese 味),真係好香好香!
我地 2 個人,每人食左 3 件之後,雖然好夠飽了,但仍然回味無窮,
爭啲想「畢」埋碟上啲咖喱粉來食 😂
Curry Queen 炸雞(全雞槌)

另外仲有一直都好想試、成日見到啲韓國人食嘅Cheese Ball,$58 / 5 舊,
外皮一樣好鬆脆,好香口,
入面啲芝士好濃好煙韌,芝士份量好厚,
而且,一咬落去,仲拉咗條好好好長嘅絲,我第一啖條絲拉咗成分鐘都無斷開,真係無誇張 😍
第二啖再咬,都仲有拉絲 😍
不過食完第一粒之後,因為等左一陣,先再食第二粒,
可能已經涼咗了,第 2 粒同打後再食嗰啲,就無拉絲了~
不過都仲係好好食!所以呢個Cheese Ball,最好都係趁熱食!
Cheese Ball

整體來講,BHC 真係有驚喜!
估唔到暫時喺OpenRice 未係好多正評(可能因為喺香港開咗唔係好耐?),
係其中一間我食完覺得好難忘嘅炸雞
難怪話係韓國 5 大炸雞店之一 😍
我一定會再來食 😍
2020-05-30
Curry Queen 炸雞(全雞槌)
Cheese Ball
  • Curry Queen 炸雞