2014-05-29 5308 瀏覽
不得不為amore di italian restaurant 寫下我人生第一篇食評。劉德華既金句:今時今日甘既服務態度係吾得。係好多人用黎話人服務差。但我真係覺得依家個社會太中意採人,而讚美可以已經忘記了。上幾日同老婆慶祝生日,為要老婆一笑,我當然要準備老婆既最愛--海鮮,重要係新鮮既海鮮。於是我四周問人,介紹一間位置要方便,環境要舒服,靚又靜,食物當然好味。我吾係只睇名牌的人,雖然慶祝好多人會中意去連鎖式名牌餐廳,但往往都失望而回,所以我比較相信其他人口中的評價。經過朋友介紹,我再上facebook 同openrice睇過後。amore di 幾岩我心水。我打去book 位,順便大概問下有咩特別推介。 安排左個獨立位,有蕾絲窗簾加燭台,顯得好浪漫。先黎一個海鮮拼盤加蜘蛛蟹。朋友介紹的蜘蛛蟹好特別,真係吾係周圍食到物,膏同肉都好肉料,如圖見中間D膏又厚又多。三百幾蚊有全隻蜘蛛蟹交易,算是好平靚正。職員話全部蜘蛛蟹都係新鮮每星期空運,所以保證新鮮同生猛。生蠔亦是空運,所以仲有海水味,真係四隻吾夠喉咖。其他翡翠螺,青口像綠葉,沒有蜘蛛蟹同生蠔出名,但欠缺不可。 第二重磅海鮮係新鮮龍蝦,職

安排左個獨立位,有蕾絲窗簾加燭台,顯得好浪漫。

第二重磅海鮮係新鮮龍蝦,職員拎去加工前會先比你過目,有D似去西貢食海鮮先比你過目,睇下岩吾岩心水。全隻刺身龍蝦,確實夠生猛。切完放上碟仲見到隻腳會彈下彈下。

黑松露大蝦沙律,正。真係好好味,甘簡單既沙律整出不一樣的簡單。唯獨我覺得菜份量吾夠,而蝦好夠大隻。黑松露味完全豐富了成碟沙律。

鵝肝另一出色頭盤。啤梨汁令鵝肝的油膩膩感覺變走了,反而好合適夏天食,因為水果香味。

最令女人開心當然係甜品,我老婆亦吾例外。甜品帶給女人的快樂,男人雖然不明白,不過老婆食得開心就ok la. 如圖片,蛋糕確實整得好靚。

我今次哄老婆晚餐成功。老婆食得開心。舒服既環境同細心既服務員令我覺得值到寫下這篇食評。亦記錄我同老婆既快樂回憶。
2014-05-23
生日