2023-08-04 41 瀏覽
已經數唔到究竟有幾耐無食過新加坡菜。今次過左黎銅鑼灣既A.T.A.S食回憶中既新加坡味道。呢度既食物選擇都幾多,而且除左常見既喇沙、咖央多士等外,仲有啲香港少見但係喺新加坡好地道,hawker centre會有既新加坡菜式,例如Rojak, 板麵, 魔鬼魚等等。講到新加坡經典菜式,一定少不了辣椒蟹。而呢度都食得到!呢份辣椒蟹既蟹都幾肥,有飽滿既蟹肉,而個辣椒醬就好香辣惹味,混埋蟹肉,食落特別鮮味。絕配組合一定要用炸饅頭點個蟹肉辣醬黎食,好滿足!叄岜魔鬼魚。真係估唔到呢度都有得食魔鬼魚!第一次食就係喺新加坡,當時已經好中意。覺得呢度既魔鬼魚都還原到新加坡食到既味道。叄岜醬嗰種鹹香辣配埋魔鬼魚係特別惹味,魔鬼魚啖啖肉,而我自己都好中意食魔鬼魚既軟骨。福建炒蝦麵。都幾足料又份量十足既炒麵。混合兩款麵條,黃麵同米粉,仲有唔少海鮮、肉片等等,食落充滿鑊氣,辣辣地惹味又香口,而且唔會炒得太濕!咖啡骨。呢個又係好特別既菜式,第一次食,原來真係用咖啡整成既醬汁,真係食到咖啡既苦味,意外地又唔會覺得好違和。豬排骨都煮得軟腍入味!沙爹串。一份有4串,牛、豬各兩串。呢份串燒highlight係佢哋嘅沙爹串,
已經數唔到究竟有幾耐無食過新加坡菜。
今次過左黎銅鑼灣既A.T.A.S食回憶中既新加坡味道。

講到新加坡經典菜式,一定少不了辣椒蟹。

而呢度都食得到!

絕配組合一定要用炸饅頭點個蟹肉辣醬黎食,好滿足!

叄岜魔鬼魚。

真係估唔到呢度都有得食魔鬼魚!
第一次食就係喺新加坡,當時已經好中意。
覺得呢度既魔鬼魚都還原到新加坡食到既味道。

福建炒蝦麵。

都幾足料又份量十足既炒麵。

咖啡骨。

豬排骨都煮得軟腍入味!

沙爹串。

一份有4串,牛、豬各兩串。
呢份串燒highlight係佢哋嘅沙爹串,食到花生顆粒,好香濃。

最後留肚食埋佢哋嘅Summer Special甜品-新加坡紅豆冰。

呢個甜品真係消暑佳品,玫瑰味同椰糖味既刨冰,而且佢入面好多材料!有紅豆、粟米、仙草凍、珍多等等,一份兩個人share啱啱好。

叫左兩杯飲品,柑桔水必點!

味道超濃,柑桔味道清新又突出,酸甜開胃好解渴。
美祿爆炸有特濃美祿,面頭仲有美祿脆脆,邪惡,但好正!