2018-02-23 94 瀏覽
好耐無食台式火鍋,聽聞有間係台灣好出名嘅火鍋黎左香港開需業!梗係要試下啦~一黎先揀湯底,麻辣湯同昆布湯,想試哂就梗係嗌個鴛鴦鍋啦~台式麻辣湯最大分別係香度同辣度,唔會一味死辣,多一份香味,以往食麻辣湯湯底會愈煮愈苦,店員特別同我地講,湯底係同蔬果熬成,湯底滾燙之後將火力調低就可以避免變苦。而「麻神」名菜果凍鴨血,鴨血嘅口感的確好綿滑多汁,湯汁嘅香味,整塊鴨血唔會腥臊,的確唔錯就只係份量少左啲蜂蜜檸檬水裡頭有唔少爆珠,口感唔錯,咬開後係荔枝味果汁,都幾得意蘿蔔片無論放係邊種湯入面都好適合,又薄又長嘅蘿蔔片吸飽湯汁但依然清脆,尤其放係麻辣鍋,味道更加香惹~魚皮餃同韭菜餃都好好味,韭菜餃唔會有太大陣味,而且皮薄餡靚,最鐘意係昆布湯煮熟之後先放落麻辣鍋入面過一過,更加香口又唔會太多湯味仲有冬天的冠軍牛小排同黑毛豬肉,牛小排放係湯度輕輕淥熟,之後再放係碗度淋熱湯,嫩滑唔會嚡,又有牛肉原汁原味,勁好食豬肉我唔敢用牛小排既方法淥熟,但橡果級一聽就知係好野啦!非一般豬肉無膻味,仲多左份麻辣湯都蓋唔過既果香同肉味!直頭係豬中嘅冠軍走高檔路線嘅麻神由於坐位太舒服,又有得叉電,勁適合一班朋友一齊黎打下牙骹,

一黎先揀湯底,麻辣湯同昆布湯,想試哂就梗係嗌個鴛鴦鍋啦~

就只係份量少左啲

走高檔路線嘅麻神由於坐位太舒服,又有得叉電,勁適合一班朋友一齊黎打下牙骹,個個都坐到唔願走~