2022-08-18 94 瀏覽
從未食過Omakase, 碰正呀女生日, 想試下, 但坊間有好多介紹, 價錢可以差別上$1000以上, 真係要小心選擇. 上網有看到介紹呢間"鮨山月" 開店五係好耐,  竟然都有好多人推介, 加上中午價錢分別有$680/880選擇, 第一次食, 都係選較便宜的餐試食下. 一去到, 侍應都好熱情招呼, 好貼心幫忙 (因為椅有點高,她會幫忙推椅及放手袋), 見到塊巾摺到件袍,好得意沖柸好香的綠茶給我們.  一坐下, 前面個寿司師傅會跟你先打招呼及問你有什麼食物敏感.  看環境, 好乾淨企理, 日式佈置, 背後有竹林圖案隱約透出來, 格局舒服, 大家都圍住師傅來坐. 平日中午, 都坐滿, 無計錯應該有16個位吧! 睇住師傅一面同人客溝通, 一面做食物, 係一種享受. 每一道, 師傅都會介紹是什麼魚生名字, 有些不是常見的名字, 師傅會介紹近似香港的什麼魚款, 加深我的認識, 所以非常清晰 第一道是鮑魚茶壺蒸, 鮑魚鮮甜爽口,蛋又滑又帶點甜味, 因為第一道菜, 是最肚餓, 所以特別好食 跟住係, 石湖標(花金古),白蝦, 漳泥烏賊,北海道慢煮凡立貝,深海池魚,牡丹蝦(面上有蝦糕同蝦子),慢燒金
從未食過Omakase, 碰正呀女生日

見到塊巾摺到件袍,好得意

跟住係, 石湖標(花金古),白蝦, 漳泥烏賊,北海道慢煮凡立貝,深海池魚,牡丹蝦(面上有蝦糕同蝦子),慢燒金目鯛,山根池,池魚(面上有蔥),醬油漬赤身,備長炭黑目魚,北海道馬糞海膽, 吞拿魚魚蓉手卷

最後是抺茶雪糕
 最有印象是有出世証明的大拖羅,有點食牛肉感覺,有油香又肉香.  好豐富魚蓉的手卷, 滿口油香. 牡丹蝦夠爽口,備長炭黑目魚有好香的煙燻味, 馬糞海膽夠鮮甜. 其實款款都有特色………d飯多數加了豉油, 有些又加了柚子鹽, 有些又加了檸檬皮, 令每件寿司都有不同的味道.

侍應都有介紹一些酒比我, 選左7賢(相片係大枝,用黎影相)
,因只有兩母女, 都會建議我地要枝細的去試, 入口順滑, 有米香, 不錯,酒柸好靚好精緻

因為呀女正日生日, book位時提出, 點知到最後, 侍應俸出了一件cheese cake,  一面唱生日歌, 一面拎出來, 唱完全場拍手祝賀, 感覺好溫馨, 呀女都好驚喜

是一次非常良好體驗
題外話/補充資料: 最後去左洗手間, 都值得一提, 裏面乾淨無異味, 還有空氣清新抽濕機, 除了有一般的紙巾外, 女性用品, 漱口水, 潤膚霜都有齊, 好貼心
2022-08-16
生日