2023-09-12 551 瀏覽
香港愈開愈多omakase,不過有時想食壽司都唔係下下想咁貴🙈 如果唔想食連鎖店嘅話都要諗諗去邊好🤔 最近就同朋友試咗銅鑼灣嘅魚一,環境唔錯之餘食物質素都幾好,CP值好高🤩 🌃 環境 魚一喺銅鑼灣京都廣場地庫,銅鑼灣C出口正對面就係,位置一流☺️ 門口掛滿大燈籠,好有和風嘅感覺🏮行落地庫之後發現餐廳都幾大,店內光猛整潔,牆上印滿可愛嘅日式壁畫,裝修設計都幾有心思🇯🇵 除咗普通座位之外餐廳都設有唔少可以落竹簾嘅卡位,夠晒有私隱👍🏻😋 食物🍣 珍寶帶子壽司 $36/件珍寶帶子壽司真係夠晒jumbo🥰 帶子鮮味甘甜,正❤️ 🐟 火炙左口魚邊壽司 $20/件火炙左口魚邊壽司微微燒香魚邊,逼出魚油🐟 魚邊好肥美,滿口脂香😋🦐 玻璃蝦壽司 $14/2件玻璃蝦壽司就中規中矩啦,不過$14蚊有兩件都算係咁😆🔥 火龍卷 $88/ 8件火龍卷姐係炸蝦卷,彎彎曲曲砌成一條龍嘅形狀🍤 賣相唔錯而且卷住嘅炸蝦都夠脆,有成8件飽足感十足🤤🍣 蔥吞拿魚腩手卷 $35朋友嗌咗蔥吞拿魚腩手卷,佢話唔多筋都幾好味😚🤩 北海道海膽手卷 $78北海道海膽手卷都幾新鮮甘甜,海膽份量都算多😋 🍳 明太子玉子燒 $58玉子燒一定係我嘅

🌃 環境

😋 食物
🍣 珍寶帶子壽司 $36/件
珍寶帶子壽司真係夠晒jumbo🥰 帶子鮮味甘甜,正❤️

🐟 火炙左口魚邊壽司 $20/件

🦐 玻璃蝦壽司 $14/2件
玻璃蝦壽司就中規中矩啦,不過$14蚊有兩件都算係咁😆

🔥 火龍卷 $88/ 8件

🍣 蔥吞拿魚腩手卷 $35
朋友嗌咗蔥吞拿魚腩手卷,佢話唔多筋都幾好味😚

🤩 北海道海膽手卷 $78
北海道海膽手卷都幾新鮮甘甜,海膽份量都算多😋

🍳 明太子玉子燒 $58
玉子燒一定係我嘅居酒屋至愛🏮 魚一嘅玉子燒甜甜地又帶明太子嘅微辣,夠晒惹味🤩 如果有多流心效果就perfect啦❤️‍🔥

🦪 芝士燒生蠔 $52/2隻
芝士燒生蠔超大隻,蠔殼上鋪滿芝士🧀️ 一啖將芝士同鮮味嘅蠔擺入口,層次分明🦪

🍗 免治雞肉棒串 $38/串
免治雞肉棒上搽滿燒汁,撈勻蛋液一齊食好滿足🥰

🐮 牛舌串 $38/串
牛舌厚身有咬口,正👅

💰價錢
Average price $300/pp
位置方便,環境唔錯~ 食物質素都對得住價錢,性價比之選✌🏻
  • 明太子玉子燒
  • 芝士燒蠔