2014-01-06 557 瀏覽
多謝朋友的介紹, 我們去試了一間日本拉麵店「魂」, 看見個軟心蛋十分吸引, 第二日就馬上約上同事去試一試 ,那是日本人師傅, 店內只有十多個座位, 好彩我們到時剛好有兩個位, 每個位有一塊板隔住, 即刻令人想起一蘭拉麵 !!同一蘭一樣, 有張紙俾你剔, 拉麵的軟硬, 湯底的濃淡, 都可以自選~ 日本人師傅煮麵的手勢, 同我哋喺日本見到的真的一樣 好了, 我的豚骨拉麵, 我選了濃味湯底, 唔算油但味道十分濃, 拉麵可以講比較硬,吃起來麵身彈身,蔥花及香油外也帶點炸蒜的香味,叉燒方面極之美味了,肥瘦一圈圈的,厚度也剛好,入口十分鬆軟,超好味!!!最正係那軟心蛋, 超溏心, 比我們在日本吃過的有過之而無不及!!!!