2023-08-27 112 瀏覽
想試<鬼滷>都有一段日子,可惜時間上配合唔到,見有得預先訂座,就book定和T先生放工後來試試😆😆 大概8點鐘來到,餐廳比想像中細間,竟然安排了4人座位不用搭枱果種,我估可能因為餐桌位置,唔方便出入🤔🤔 但這不是重點既😅📍椒鹽普寧豆腐見多人讚,我都想試試😇 豆腐外脆內非常嫩滑,相信要好比心機慢慢地煎到變脆和金黃色,灑上椒鹽會令到味道更突出和惹味。跟豆腐配上一配熱韭菜湯,可以沾下湯汁食,一餸兩味。📍韭菜鴨血 想試下濕潤些既食物,就揀選左鴨血⋯麻辣味,鴨血札實而且算入味,韭菜都都不錯;其實呢款前菜係可以配白飯食,而我和T先生都order 了😆😆📍凍烏頭魚是晚都有限量凍烏頭魚,潮式/打冷都要食返一條凍魚試試味道呀。一整條魚上,算幾大條,比埋刀叉自己開動,隨凍魚附上蔥油,辣椒油和普寧豆醬。魚肉算扎實,配辣椒油好夾,好惹味,係會有點搶了魚的味道的;而普寧豆醬都幾好食,傳統潮州醬料配凍魚食,帶出魚鮮⋯亦都係配白飯一齊食😇😇用饍期間,都見有些walk-in, 但似摸門釘🤷🏻‍♀️ 餐牌上選擇不多,主食都已售罄。只剩返餐廳想推的滷水火鍋或滷味,再唔係就係小食或潮洲蠔仔粥,款式真的幾有限,

📍椒鹽普寧豆腐

椒鹽普寧豆腐

📍韭菜鴨血

韭菜鴨血

📍凍烏頭魚

打冷烏頭

用饍期間,都見有些walk-in, 但似摸門釘🤷🏻‍♀️ 餐牌上選擇不多,主食都已售罄。只剩返餐廳想推的滷水火鍋或滷味,再唔係就係小食或潮洲蠔仔粥,款式真的幾有限,但佢地即時即煮,係誠意之舉既。

事後食評:

味道:3.5/5.0