2017-09-21 60 瀏覽
早排約咗舊同學聚聚舊,講起想食韓國菜,知道銅鑼灣Aura on Pennington有新開張嘅韓國餐廳就決定黎嘗嘗新。坐低無耐仲諗緊食乜嘅時候,店員就送上食親韓國菜都唔少得嘅開胃菜送上,前菜當然唔少得Kimchi啦,仲有埋沙律添。因為大家都屬於「食肉獸」,肉就當然唔少得!一黎就點咗個烤肉拼盤 - 牛肉、黑豚肉、雞肉 ($168)!份量方面都無令到我地失望,可以滿足得到4隻「食肉獸」對肉嘅渴望!三種肉再倒埋特製嘅醬汁落鐵板,陣陣「肉香」即刻湧出黎!朋友對於芝士情有獨鐘,所以亦都點咗店員極力推薦嘅芝士海鮮焗年糕($128)黎滿足一下呢位芝士迷。其實芝士拎去焗,再配埋新鮮嘅海鮮又真係好難會整得衰,但係呢道菜勝在芝士再加韓式辣醬個種風味,有少少辣之餘又有濃郁芝士味,滿足到芝士迷之餘又有煙煙韌韌嘅年糕滿足「口慾」,滋味又肚飽!講起「韓風」當然唔會MISS炸雞與啤酒啦,我地食住個勢ORDER左個韓式芝士炸雞!巨量嘅芝士鋪係炸雞之下…見到都流哂口水。食嘅時候需要出動到叉將芝士拉絲,卷到成舊炸雞都係芝士,簡直係「食肉獸」同埋「芝士迷」必點之選!但係食呢個記得要趁熱食,攤凍左之後芝士會比較難卷同埋炸雞嘅

講起「韓風」當然唔會MISS炸雞與啤酒啦,我地食住個勢ORDER左個韓式芝士炸雞!巨量嘅芝士鋪係炸雞之下…見到都流哂口水。食嘅時候需要出動到叉將芝士拉絲,卷到成舊炸雞都係芝士,簡直係「食肉獸」同埋「芝士迷」必點之選!但係食呢個記得要趁熱食,攤凍左之後芝士會比較難卷同埋炸雞嘅皮會略嫌軟身,係「相機食先」之後,店員都好貼心咁幫我地盤炸雞加返熱 #辛苦哂

最後亦都係我極力推介必點菜式 - 高麗人蔘雞湯($168)!!!堅係成隻雞上,人蔘味仲好出,厲害在於人蔘味好出之餘個湯仲依然好清,有家的味道,絕對要試!