2021-08-17 532 瀏覽
自從幾年前同朋友試過中環嘅「Rang Mahal Authentic Indian Cuisine」之後,完全令我對印度菜改觀,更加可以話係愛上咗一直以為印度菜都係好辣、食嚟食去都係咖哩但其實印度菜都可以好千變萬化,淨係咖哩都可以有好多款唔同口味,有辣有唔辣,想食creamy啲又可以揀椰汁咖哩,想食特別啲又可以揀白腰果咖哩對於食素嘅人仕嚟講亦相當合適,因為印度菜都有好多菜式係素食嘅,仲有好多唔同造法添今日係銅鑼灣就試咗呢間「阿拉丁咖哩屋」呢間餐廳係銅鑼灣好似都好有歷史?成日係對面等過馬路都會抬頭留意到呢間餐廳成日都想試但因為身邊朋友大多數都係唔食得辣/無興趣,今日一個人搵食就決定去試試佢當時係星期六夜晚6:00左右,餐廳坐咗一半客人,到走嘅時候就幾乎坐滿廳冷氣有點不足,而且抽風好差,走嘅時候滿身油煙味直至返到屋企都仲係好厲害不過坐低咗都無理由起身走人,如果餐廳係好食嘅話就可以體諒佢呢點嘅菜式選擇比起我以往光顧過嘅印度餐廳比較係比較少,但價錢相對比較大眾化,各有各好啦我就點咗下列幾道:- 香炸魚柳- 乾汁咖哩雞- Cheese Nan- 凍檸茶 【香炸魚柳 $58】一碟有六件,仲配上一碟

一直以為印度菜都係好辣、食嚟食去都係咖哩
今日係銅鑼灣就試咗呢間「阿拉丁咖哩屋」

我就點咗下列幾道:
- 香炸魚柳
- 乾汁咖哩雞
- Cheese Nan
- 凍檸茶

【香炸魚柳 $58】
一碟有六件,仲配上一碟微酸嘅應該係薄荷醬?
份量同我所預期嘅有出入😱😱
因為見佢係屬於小食類別,我以為係好細份量,但居然係主菜咁既份量,真係賺咗,哈哈😆😆😆
魚柳係新鮮熱辣炸起,外脆內嫩,魚肉綿密無骨而且唔會炸到無哂肉汁
炸粉亦都唔會又厚又硬,表面有少少調味粉,意想不到咁好食
而且六件都係大大舊,啖啖魚肉,食得好滿足

【乾汁咖哩雞 (即係Chicken Masala) $75】
Masala算係比較多香港人認識嘅其中一款咖哩菜式
雖然佢叫乾汁咖哩雞,但其實個汁都係唔少嘅
醬汁唔算太辣,我覺得可以再辣多少少,更顯惹味
雞件大約有6-7件,每件Size都好大,肉質嫩口唔鞋,唔會食得太辛苦

【Cheese Nan $28】
食印度菜除咗咖哩,Nan都係唔可以錯過嘅食物之一
一如其他餐廳一樣都係即叫即製
一份有四大塊,份量剛好
芝士味道係偏甜個種帶少少奶香,配Masala食真係好好味
但放凍咗芝士就會硬哂,所以要趁熱食呀😉

總括黎講,餐廳無論菜式、價錢、份量都令人相當滿意
唯獨係餐廳冷氣同抽風有待改善
會唔會回頭?可能要等冬天先有機會再來吧🤔