2014-10-16 1850 瀏覽
放咗工,約左人飲野又未夠鐘,搵少少野食下先~ 搵到間未聽過嘅拉麵店金田家,就貪新鮮去試下門面來講,相比起同一條街其他鋪頭,金田家冇大光燈、冇大招牌,反而成為咗登龍街最低調而又格調嘅餐廳!入面格局同門面一樣夠晒簡單。外牆只系掛住一D食物相片同獎狀,有吧枱、普通枱,開放式廚房,等你可以睇住佢地整麵﹗餐牌上有三款拉麵揀,而且可以選擇麵嘅唔同軟硬度、葱嘅多少、加唔加其他配菜、添唔添加麵底等。我就平平地叫左個經典叉燒,多蔥硬麵,店員話家陣優惠期,一碗拉麵送一隻溏心蛋,咁我就無端端多左隻蛋食,慳番$12,開心﹗等左陣,麵到啦﹗嗰碗麵,大大塊紫菜放系側邊,叉燒整齊擺系碗入面,奶白色嘅湯,有少少起泡,而且原來叫多葱係會多到成碗都青色,加埋D配菜同溏心蛋,個賣相都幾吸引下,D湯嘅香味重要系咁飄埋黎,本來唔太肚餓都突然好肚餓!麵望落好幼,但食落都有D嚼口(不過下次可以叫超硬~~),又吸收左D湯嘅豬骨味,連埋D蔥一齊食,令到原又本已經充滿豬骨味之餘,仲有蔥香。之後食塊叉燒,厚度剛剛好,又唔會太乾,而且食落咸咸地,非常夾。湯底有少少起泡,飲落豬骨味濃,又香又滑~老實講,近年來,已經好少食到咁有質素嘅拉麵啦!

至尊叉燒
老實講,近年來,已經好少食到咁有質素嘅拉麵啦!
題外話/補充資料: 有溏心蛋送:D
2014-10-10