2024-01-15 27 瀏覽
(openrice只可以upload 12張相,所以要合併相俾大家睇,唔好介意排版要compromise🥲)水雲菜x凍菠菜x雜菇作為前菜,冰涼帶少少微酸,好適合開胃ready for 黎緊嘅美食鱈魚白子當造嘅鱈魚白子係超滑,配左用橙味調配酸汁同蔥花之後,一啲都唔會覺得有任何腥味。份量亦都比想像中多富山寒鰤肉質好滑嫩,亦都好有魚香味。配上黃芥辣亦都唔覺得好辣,而係好輕既辛香味,中和左寒鰤有時出現魚腥嘅味道池魚碎配上紅豆、花瓣、野菜、西蘭花粒;汁係用左醋加上麵豉。食落唔會覺得有醋酸味,反而感覺到既係甜味,帶出左池魚嘅本身濃厚嘅魚香味,同時balance左池魚好常見既腥味岩手縣生蠔🦪 呢款生蠔既海水味適中,肉質係好爽滑。用 醋做既mousse更加帶出咗本身蠔既鮮甜。而蠔味既aftertaste亦好強北海道BB銀鱈魚銀鱈魚既肉係好嫩滑,輕輕燒完之後炙燒味無搶過銀鱈魚自己既鮮味,加埋truffle既香味,味蕾會感覺到有有層次。最後食埋伴碟既紅莓清番味蕾等待下一道菜鱇魚肝烹調嘅時候鱇魚肝用牛奶浸過之後先去煮,所以出黎係會更滑亦去腥味。鱇魚肝既濃厚香味,用米同海水做既鹽、及士多啤梨碎fresh嘅味道

水雲菜x凍菠菜x雜菇

鱈魚白子

富山寒鰤

池魚碎
配上紅豆、花瓣、野菜、西蘭花粒;汁係用左醋加上麵豉。

岩手縣生蠔🦪

北海道BB銀鱈魚
最後食埋伴碟既紅莓清番味蕾等待下一道菜

鱇魚肝
烹調嘅時候鱇魚肝用牛奶浸過之後先去煮,所以出黎係會更滑亦去腥味。鱇魚肝既濃厚香味,用米同海水做既鹽、及士多啤梨碎fresh嘅味道balance左,所以一d都唔覺得膩。
加埋脆餅第一齊食呢個配搭好新鮮,但口感豐富,幾有創意同特別嘅一道料理

香箱蟹雌性松葉蟹
呢個蟹殼上面嘅肉真係啖啖肉。蟹膏、蟹腳,本身已經係好好味。輕輕用醋做嘅芡汁調味,再加埋三文魚子,令成件事再昇華咗

磯煮鮑魚 鮑魚肝汁
鮑魚嘅肉身厚實,慢火炆煮完後保留到柔嫩彈牙。味醂和糖煮過鮑魚既輕甜味同鮑魚肝濃厚味味相輔相成,口感嘅層次好豐富

燒吞拿魚下巴
炙燒完嘅吞拿魚魚油好香濃。佢嘅皮係超脆,比較大塊同有少少硬,未必個個可以食得到,但我就覺得好脆好香口
配左胡椒鹽、柚子、蘿蔔蓉,可以隨自己嘅喜好調味,就唔會覺得油膩

赤貝
輕輕塗上一層柚子汁。好爽脆,一d都唔覺韌。

甜蝦
塗上一層用蝦膏蝦殼熬製出嚟嘅豉油,輕輕為甜蝦自身嘅鮮甜味添上多一份層次。

京都小川海膽
唔需要過多嘅烹調或者其他嘅配料,只需輕輕塗上豉油,海膽嘅鮮甜直接衝擊味蕾,配壽司飯食已經係最好嘅配搭

鰈魚邊
用火槍燒過既鰈魚邊逼出巨量魚油。
Literally係入口即溶,配香蔥、紫菜同少量白飯,滋味無窮。

拖羅
師傅話呢個係餐廳既signature。
兩件拖羅,一件豉油醃、另一件輕輕燒過,兩種唔同嘅烹調有唔同嘅風味,用唔同嘅方法帶出吞拿魚本身嘅鮮味。加上柚子椒鹽、炸紫蘇葉既香脆同獨特嘅香味,味道同口感嘅層次都十分豐富

魚湯
入邊有菇、菜、豆腐。清清地帶少少甘甜,適合食左咁多豐富野食之後清一清味蕾。

水信玄餅
蝶豆花汁加檸檬汁,輕輕攪拌之後粉藍色變粉紅色。倒上水信玄餅,微微酸味嘅一道甜品好清新,係完美嘅句號
2024-01-07
紀念日