2009-04-05 24 瀏覽
經食家朋友介紹,男友帶左我黎試一試。訂左位,但我放工比較遲。遲左15min,我地心裡面都唔好意思,但又奇怪冇人打黎催。心諗,今日happy friday,會唔會冇位ga 點知上到去,係一個寧靜格局。成間鋪應該唔多過5台客,而且起碼有4台都係日本人。我地揀左bar台坐,因為可以欣賞師傅的鐵板燒。鐵板前有3位師傅,其中一位好明顯係最senior既,係日本人;另外兩個就係香港人。包保可以照顧唔同既客人。打開餐牌,見佢有好多選擇,有刺身、料理、定食、鍋物等等。我地點左納豆冷豆腐、燒玉子、薄燒牛肉、西京燒銀鱈魚,同埋一個燒醃雪花魚(唔記得左個菜名)。我地發現,呢度既食物多數都係$50、$80左右的價位。(當然,仲有鐵板餐可以揀,有佐賀A5牛食tim~ 價錢幾百蚊一位。見有其他客都係叫set既,賣相都好靚。)燒玉子。一上場已經係一個「嘩」。以為細細份,點知係一碟6件,仲要係大過往日食果d。味道方面,佢唔係我地往日0係壽司店食果d「甜耶耶」果d,係鹹鹹地,只係用左日本醬油整既味道。我自己就鍾意呢個味喇~睇下大家鍾意甜定鹹啦 薄燒牛肉。強烈推介。只見師傅三兩下手勢將牛肉翻幾翻,中間夾左dd爽脆的菜。
經食家朋友介紹,男友帶左我黎試一試。

西京燒銀鱈魚。熱辣辣上枱。好味,不過我同男友都覺得其水平同其他日式餐廳差不多。唔算驚喜。

燒醃雪花魚。如果叫佢,記得叫碗白飯伴一伴,真係幾鹹。

納豆冷豆腐。其實兩樣野都考唔到餐廳的「功力」,因為都係買貨返黎賣。不過以前菜/冷盤黎講,呢個菜都叫得過。

呢一次之後,我地仲「食過番尋味」再黎食,仲試埋佢既赤身、酒煮蜆、煮牛肝,全部都令我地有「意外驚喜」,赤身好新鮮,酒煮蜆好淡淡地同埋好香,牛肝煮得好入味又惹味﹗

加埋環境舒服,師傅的介紹又好,值得再去呀﹗
牛肉粒
煮牛肝
酒煮蜆
燒牛舌
清酒(with送酒小食)
鐵板燒
牛肉粒
煮牛肝
酒煮蜆
燒牛舌
清酒(with送酒小食)
鐵板燒