2022-10-26 91 瀏覽
稻埕一聽個名就知道係台灣菜,但佢嘅菜式食材配搭幾有創意,加上喺賣相同擺盤上都好花心思,又有唔同cocktail,今晚約埋朋友一齊去試試~先叫飲品,台灣鳳梨咁出名,我就叫咗杯「Pineapple Paradise」,以冧酒做底,味道有層次,冇藥水味,酒味唔會太重,用嚟做餐酒唔錯。朋友叫咗最打卡嘅氣球小女孩,店員一送上呢杯cocktail 大家即刻自動自覺開手機拍片😂😂😂 氣球好得意,如果唔咁快篤爆佢就仲正~前菜先叫個話梅小山藥開開胃,淮山切到細細粒,爽爽地幾好食~重頭戲係佢嘅九孔鮑魚,我地都係衝住呢個而嚟,白滷水味道啱啱好,鮑魚大隻又唔韌,仲有塊索汁嘅、類似甜不辣嘅豆製品墊底,好正~食完凍嘢就飲返個熱湯,有四個蛋白泡泡球嘅蟹肉脆米金湯玩味十足,我地四個人一人有一粒波波,一咬落去即刻融化,好得意~主菜方面叫咗鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜、黑松露鮮白合花同埋鐵板香煎一口鵝肝牛小排,龍蝦係一口大細,有八粒好易分,啲蔬菜片全部烘到勁脆,調味出色;黒松露白合花味道似薯蓉,呢個乾燥天氣食白合止下咳就啱晒;鵝肝入口即溶,牛小排都唔韌,盤邊有半熟蛋好有韓式feel。最後叫埋個八斗子炒飯,非常足料,加埋肉鬆甜

前菜先叫個話梅小山藥開開胃,淮山切到細細粒,爽爽地幾好食~

最後叫埋個八斗子炒飯,非常足料,加埋肉鬆甜甜地唔錯~
2022-10-25
  • 話梅小山藥