2012-02-07 201 瀏覽
每年的年夜飯,總喜歡到母校嘅飯堂開餐,一來泊車方便,二來又近維園年宵巿場,食完飯,行過去都唔需要三分鐘,非常方便,但最重要的,當然係大廚梁師傅嘅功夫了得,永遠都不會令我們失望,每逢大時大節,這裡都坐無虛席,但梁師傅嘅手勢,絕對無因此而走樣,並不會好似坊間嘅酒樓食肆,每逢做節的日子,食物水平又差,服務水準又差。記得讀書時期,寧願俾多兩蚊食街外飯盒,都唔想喺飯堂食lunch,因為當時嘅飯堂,提供嘅,係無選擇嘅三款餸,雖然白飯、例湯任裝,但最唔喜歡就係三款無選擇嘅餸放係同一隻不銹鋼碟上,味道大兜亂,好似食大鍋飯咁,所以寧願俾多兩蚊食快餐店嘅飯盒;反而近幾年,總喜歡走返母校嘅飯堂食飯,可以緬懷一吓「那些年」,當然開心,但最重要嘅,係換咗承辦商,由梁師傅主理,水準之高,相信不必在此重覆,眼見現在的學生午飯餐牌,亦比當年改良了很多,再不是一碟三餸的大鍋飯了,如今做QC仔真幸福。因為只招待舊生,所以廚房都不會儲備大量食材,莫說walk-in,就算即日訂枱,梁師傅都無法找到食材,所以一定要預早訂枱,而梁師傅通常都會於席前兩、三日親自致電確認booking及訂菜單,親力親為,非常有誠意;今日的菜單,只要
每年的年夜飯,總喜歡到母校嘅飯堂開餐

;今日的菜單,只要求兩道特別喜愛的菜式,桂花蜜餞加拿大桶蠔和百花西汁釀油條蝦膠,其餘菜式,都交由梁師傅發板

先來的,是
桂花蜜餞加拿大桶蠔,蠔非常肥美、大隻
,本身炸得脆口,但內裡肉汁仍可保持,而且蠔味不薄,難得
,而且桂花芡汁做得出色,甜美清香,豐郁怡人
,食多隻都唔會覺得飽滯,反而更加開胃,而且墊底的洋蔥絲,亦非常惹味
,加上桂花芡汁,更加令人食指大動
桂花蜜餞加拿大桶蠔,非常肥美、大隻
跟著,就係
百花西汁釀油條蝦膠,這款菜,備受我們一家人歡迎,係必食之選
;芡汁係甜酸醬汁,近似咕嚕肉嘅醬汁,甜酸度平均適中,不太甜,帶微酸,非常醒胃、好味
,蝦膠爽口彈牙,釀入油條中,再混和甜酸醬汁上碟,比咕嚕肉好食得多
,除此之外,仲有青、黃椒和蜜桃伴碟,醮上了甜酸汁,同樣美味好食
百花西汁釀油條蝦膠,係必食之選
湯品係
原盅烏雞燉響螺,湯料十足
,梁師傅更加足十三隻雞腳,一來更加有雞味,二來亦人人有雞腳"啜",非常細心
;味道非常鮮甜,因沒有花膠、鯊魚骨等材料,所以沒有"膠"的感覺,卻另有一番清甜鮮味
再來的是
鮮蟹粉豆腐豆苗,一大碟豆苗,上面鋪滿金黃色的蟹粉,中間仲夾雜著一粒粒橙色的蟹黃,非常吸引
,亦盡顯梁師傅的闊綽
,蟹粉味濃,加上豆苗嘅質感和豆腐嘅滑溜,絕對係一組唔錯嘅配搭,而且豆苗亦沒有多餘的油份,令我們可以放心品嚐到蟹粉真正嘅味道,正
鮮蟹粉豆腐豆苗,鋪滿金黃色的蟹粉,顯梁師傅的闊綽
跟著,係
花菇生菜扣鵝掌,賣相已盡顯梁師傅的心機,生菜置底,大花菇置面,鵝掌則一隻疊一隻,圍著碟邊,非常美觀,絶不馬虎
;先講份量,大花菇、大鵝掌,絕無欺場,份量十足
;花菇炆得入味,入口煙靱、彈牙,絶對唔靱
;鵝掌腍糯,肉質離骨,膠質豐溢
;生菜亦嫩口,不會過老
;加上濃郁嘅芡汁,非常好食
,並不遜色於坊間嘅頂級食肆。
花菇生菜扣鵝掌,炆得入味,入口煙靱,膠質豐溢
清蒸海斑,雖然只係普通海斑一條,但份量十足
,足有兩斤半以上,非常大條,火喉恰到好處
,剛好離骨不黐肉
,肉質嫩滑
,鮮味十足
,喺蒸魚方面,無論幾大條魚,梁師傅都永無失拖,令人佩服
清蒸海斑,份量十足,剛好離骨不黐肉,肉質嫩滑,鮮味十足
再來的是
椒鹽陳皮蝦,蝦是海中蝦,並非大花蝦,所以唔算好大隻
,但肉身爽甜彈牙
,而且處理得非常仔細,蝦腸固然去掉,連蝦腳、蝦鬚亦已剪掉,非常細心
;未食,已聞到一陣陳皮嘅香味,入口,陳皮味反而不重,只有一陣輕輕的幽香,唔錯
,加上椒鹽嘅咸香和微辣,非常香口、惹味
椒鹽陳皮蝦,非常香口、惹味
最後,是
當紅炸子雞,簡單嘅一句說話,足以容易這隻雞,就是「皮脆肉嫩」
,皮薄香脆,唔肥,皮肉分離,不拖泥帶水,食得安心,肉質嫩滑,雞味亦足,好食
當紅炸子雞,皮脆肉嫩
單尾係糯米飯及蝦子伊麵,梁師傅的
糯米飯一向足料
,正因為太足料,我們往往都叫梁師傅輕手些,放少些潤腸,嘻嘻
,因為潤腸味道比較重,往往都蓋過其他臘味嘅味道,所以我們都會叫梁師傅放少些潤腸
;蛋絲、蔥花灑上糯米飯面,更能吊出糯米飯香,入口香,但唔油膩,夠乾身,但唔靱
;至於
蝦子伊麵,亦乾身,唔油膩,有咬感,彈牙好食
,但略嫌蝦子味道唔夠香
,如果加多些少蝦子,相信味道更佳。
糯米飯及蝦子伊麵,夠乾身,唔油膩
甜品當然係梁師傅拿手嘅
生磨腰果露湯丸,這個糖水,湯丸只不過係小配角,主角當然係又香又滑嘅腰果露
,確實非常香,非常滑
,除了西環源記外,喺坊間,都幾難找到如此真材實料,又香又滑嘅糊狀糖水,而且唔太甜,唔會令人有一種甜到漏嘅滯感,連一向不太喜歡食糖水嘅二家姐都添食,可以想象到梁師傅嘅腰果露係何等吸引
生磨腰果露湯丸,非常香,非常滑
今天嘅飯後果,係
甜柑,而非平時的橙和西瓜,一人一個,大家都食得非常開心
,埋單連酒水都只不過$3,200,平均每人才$246,非常抵食
甜柑,一人一個,非常開心
2012-01-22
團年飯