2016-03-24 1152 瀏覽
今日豬小姐同豬先生尼到人氣甚高位於cwb L.square嘅火山燒食串燒環境充滿日本風味 牆身嘅畫畫功好精細 好有覇氣 尼度嘅串燒係任食嘅 menu選擇十分多 大致分左前菜,「宮崎」即牛 ,「鹿兒島」即豚肉, 「土佐」即雞 ,水產, 野菜及別類 每人+$20可以飲品任飲 另外我地每人加多$88整左個和牛海鮮盛 尼度用上左岩燒石 聽講好處係比起一般嘅炭 燒出尼嘅食物溫度會更平均 有助鎖住食物汁液醬汁方面分左三種嘅 燒汁,蜜汁同辣醬 同時亦有提供海鹽,黑胡椒同七味粉講下豬小姐力推嘅和牛海鮮盛先 擺盤好有氣勢 賣相好吸引 冰鎮住嘅和牛粒,虎蝦,海螺,鮑魚 未燒已經好想食 可能驚我地唔識控制燒嘅時間影響質素嘅關係 和牛海鮮盛會由店員燒嘅 我認為好合理呀和牛粒油脂分佈頗平均 偏肥 脂香濃郁 仲有既juicy唔韌個下好得 對牛無嘜興趣嘅豬小姐都覺得唔錯 虎蝦十分巨型 蝦頭爆膏 蝦肉加上海鹽同黑胡椒去燒 彈牙口感配上惹味香料 帶出左蝦原有鮮味 有對比之下 海螺同鮑魚就比較普通了 但質素亦非劣貨 食得出係新鮮嘅一開波肚仔餓 係咁喪叫哈哈 雞牛豬都各叫左啲 本身唔太好肉嘅我就覺得無嘜特別了 識欣賞嘅豬先
環境充滿日本風味 牆身嘅畫畫功好精細 好有覇氣

和牛海鮮盛
虎蝦十分巨型
牛肩肉
一開波肚仔餓 係咁喪叫哈哈 雞牛豬都各叫左啲 本身唔太好肉嘅我就覺得無嘜特別了 識欣賞嘅豬先生就話牛肩肉同豬頸肉好
肉味濃肉汁又夠
醬汁方面 燒肉類就建議用燒汁 有助提升肉嘅甜味 用蜜汁都ok喎 真係好似燒野食咁 甜甜的 容易做到微焦嘅效果 辣醬我就覺得一般啦 太韓feel
蒜蓉法包
蒜蓉法包 自己烘到脆卜卜 幾得意 隔離塊好似時興隆魷魚絲嘅烤一烤估唔到好好食 encore左
燒雞皮
炸雞皮係唔洗自己燒嘅 雞皮好香脆可口 唔油膩 但就無味呀
所以我地自己加番啲調味燒一燒 當堂
番哂!
燒生蠔
燒生蠔雖然燒完已經縮左一半 但都仲有海水咸味同鮮味 ok嘅
雞軟骨比其他食物燒嘅時間長啲 我鐘意燒到燶燶地 即燒即食 輕輕加上七味粉 已經夠哂香口 燒的比炸的更岩我心水
燒菠蘿同秋葵值得比
菠蘿好香甜好多汁 食到咁上下飽食下酸酸的佢地消消滯
雖然秋葵咬落去黏口嘅感覺唔係個個人接受到 但我就是喜歡
而且又有益 我搽左蜜汁去燒 yummy~
始終太多食物選擇 胃得一個試唔哂添 不過火山燒係有水準嘅 我地覺得和牛海鮮盛係必點嘅 係值得加錢點嘅
價錢就略貴 喜歡食肉嘅朋友仔尼食就一定回本
2016-03-22