餐廳: 樂湯雞麵館 (登龍街)
資訊:

按著手機的外賣平台App,呢間有堂食七五折,之前其實幫襯過一次,本來已不欲回頭。但快到晚上十點的銅鑼灣,原來好多食店都已打烊,於是我同頭先散場嘅電影女主角一樣,俾多次機會佢。店員推介我食招牌花膠魚翅雞麵。九十二蚊,係平價餐廳食扮上菜嘅貴價野,咪俾次機會,試下佢虛實囉。那片厚而無味的花膠,就像剛散場啦電影般平淡。不難食,但非鮮甜驚豔。翅嘅質地同味道,又硬又腥,就好似《神探大戰》勇奪金像獎導演同編劇一樣令我一頭霧水。至於雞,咪雞囉。有啲肥,有啲油,有啲癡牙有啲韌。刀削麵係碗野入面最好味嘅。總結,難食又未至於,同套戲一樣令中容易遺忘。唯一令我記得係佢個價錢,打折後,七十八蚊連豆漿。夠我係譚仔食碗米線,再加碟皮蛋,但滿足感卻比呢度高幾倍囉。