2008-08-18 18 瀏覽
2008年8月15日 尋晚約o左朋友係銅鑼灣食飯.o岩o岩經濟日報有報導"榮川",所以打去預約報紙報導話榮川以前係"麗嘉酒店" ,麗嘉拆時就暫時結業. 到今個月至係銅鑼灣恆和鑽石大廈7樓再重出江湖.報紙引述榮川老細講: 因為裝修同租金相對以前平o左, 所以可以做番以前榮川o既水準.........平民化價錢, 酒店級水準. 我地book o左8:00, 遲o左少少. 去到門口已經覺得好嘈好嘈. 企係門口冇人理我地,我地自己行入去話佢地知,我地book o左8:00, 佢地都傻下傻下, 冇帶我地去坐. 講o左兩次至識帶位.(不過之後係入面o既招呼都幾好o既. 個經理都有行埋o黎同我地傾計,講榮川o既歷史)人頭湧湧, 嘈吵聲原來o黎自一張大枱, 望真d, 有tvb 高層何禮全, (藍色裇衫打領o太),梅小慧, 白韻琴, 仲有佢男朋友及其他人士.好~ 印象麻麻都要叫o野食. 睇下餐牌先.睇落唔算貴. 刺身壽司就貴d.(注意刺身壽司: 係段件計, 上面係每件刺身價錢, 下面係每件壽司價錢) 我地叫o左 海藻沙律, 鵝肝大根, 螢光魷魚仔,雞骨腸,雞軟骨,魚湯豆腐野菜,日式海鮮雜炊.雞翼.鯛薄
2008年8月15日

我地叫o左
鯛薄切2人前. <-------點知呢樣好賣得滯, 賣晒.
等o左10幾分鐘, d餸陸續送o黎. 第一: 賣相麻麻. 第二:原來全部都係超細碟o架.
好彩我朋友唔大食. 8樣o野食, 最好食係碗"日式海鮮雜炊"(左2) 不過真係好似平時d麵豉湯咁大隻碗咋, 另外豆腐湯都正, 可惜唔夠熱. 沙律都係上次雲海好食d. 螢光魷魚仔就有少少腥, 我就接受到.
原來雞骨腸係咁o既款, 好彩我地叫o左一條試下. 麻麻地, 冇特別. 雞軟骨本來係我至愛, 但佢地個d唔夠熱又唔夠鹹.朋友想食雞翼所以柯打o左, 我就冇期望, 點知真係差到唔差. 好似食"原味"咁. 學上次朋友話咋: 味淡唔係問題, 淡而無味至係問題.

全晚最正就係右面個舊鵝肝. 好正, 但唔知點解底下有舊蘿蔔, 本來食完舊鵝肝好想回味o既時候, 一食舊蘿蔔就比佢d味"整鍋晒" (所以如果下次叫呢味:鵝肝大根, 就回味完舊鵝肝至食個舊蘿蔔.)
本來諗住睇下d餸有幾大碟至柯打壽司, 但又覺得食壽司唔應該係呢度食(佢o既海膽壽司都90蚊件啦.上次雲海手卷都係160蚊件, 都係雲海低食d.).牛肉我又唔食得, 環境又夠嘈..........(依家至知, 點解d人話"雲海" 環境正啦. )我朋友好斯文, 我地想傾計都傾唔到. 所以我地坐o左70分鐘左右就埋單. 盛惠 260蚊......仲有2張 @20蚊 o既優惠券比番我地. 但朋友就算係銅鑼灣返工, 佢都話唔會再去囉喎. 所以佢比o左我.....其實呢間o野, 飲酒都幾平, 朝日啤酒都係9蚊杯,而日本清酒盒盒25~75蚊.所以成班人柴娃娃o黎飲飲食食, 大家鬥嘈o既話, 氣氛都唔錯o既. 哈哈哈.