2019-06-03 191 瀏覽
食慣左各國美食,都係覺得中菜最多姿多彩。所以間唔中都要食番啲中菜,養下個胃。 一入門就係一個好大嘅魚缸。就咁睇都知呢度有海鮮食。坐低咗之後就上咗個麻辣花生。第一次食呢個花生,麻味做得幾好,辣味唔算好重。作為餐前小食幾開胃。傳統中菜廳啲碗碗碟碟真係特別靚。見到個碟上面有隻雀,有啲花,心情都好開朗。一嚟就叫咗個馳名燒乳鴿。七十幾蚊一隻一啲都唔貴。而且佢燒得好有水準。外脆內軟,油脂平均。除左淮鹽仲有喼汁,無諗過同乳鴿都幾夾。叫左個好考功夫既蝦籽柚皮。 鮑汁嘅香,柚皮嘅林,配合蝦子嘅爽口感呢個係店主推介嘅黃金蝦炒飯!真係好有黃金蝦嘅感覺。蛋黃夠碎,落得夠多。最正嘅就係啲蝦唔使自己搣殼,啱曬我呢啲咁懶既人。雖然好好食,不過成兜咁大份都真係有啲漏。為咗我嗰個好鍾意食牛仔骨嘅老公,叫咗呢一碟牛仔骨炒金菇。牛仔骨好香口嫩滑,炒埋啲金菇同埋少少三色椒都幾match,係鹹咗少少啫。食完仲有糖水送。番薯糖水同埋紅豆沙兩樣都非常足料!啲番薯好好味,軟硬度適中。紅豆沙好多豆,不過老公就覺得佢有啲太多豆。 呢的個人口味嘅嘢,大家自己品嚐。