2024-05-09 10 瀏覽
今日陪FD到SOGO買嘢,睇到哩間烤魚銅鑼灣有分店,咁一定要encore啦。哩間分店裝修得幾型格,好似酒吧咁。晚上都幾full下,差唔多坐滿八成,menu同尖沙咀分店有少少唔同。有得解冬瓜茶同可樂,食開辣嘢要叫定啲嘢飲。冬瓜茶係熱飲,入口好清香,唔甜。鹽燒鵪鶉蛋同燒羊肉串,揀咗孜然燒法。串燒火候掌握得啱啱好,用少少孜然調味,可以食出食材原味。羊肉外表焦香,內裡好juice,唔會覺得膻。蒜香牛油燒娃娃菜,蒜蓉鋪滿成個碗,勁香。娃娃菜好新鮮,食落鮮甜蒜香,好味。老壇酸菜魚鍋,哩個鍋分量真係勁大。魚肉片得好薄身,軟嫩冇骨入口即化。仲伴有大量配菜,有青瓜,芽菜,青筍等,勁豐富。青筍同酸菜,酸脆可口。薯粉軟嫩Q彈,嗦曬湯底鮮美,好食。避風塘澳洲龍蝦,今日主菜。龍蝦有兩隻巴掌咁大,已經斬件方便食用。龍蝦肉好夠鑊氣,食落彈牙鮮甜,加埋避風塘蒜蓉,好惹味。
2024-05-06
  • 老壇酸菜魚鍋