2K
2011-02-09 5 瀏覽
8-2-2011記得 Elements 夏麵館喺 Openrice 勁多喊面, 但手拉麵又好好食 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2111149), 是日到銅記食 dinner 但無乜頭緒, 不如試試皇室堡分店吧. 2 人約 8:00pm 嚟到係要等位, 不過等的時間都唔算長, 玩了幾 round Fruit Ninja 就有位了. 涼拌海蜇 ($48)*: 底部墊了大量青瓜絲, 刨得幼如 capellini , 食落清爽; 海蜇就極爽脆, 不過我覺得味道太淡了, 麻油嚴重唔夠喎. 不過平日唔太食海蜇的朋友又似乎幾喜歡, 話幾 refreshing 云云...夏味燻蛋 ($18 each, 兩隻起)*: 蛋白夠滑亦夠「煙燻」, 蛋黃就勁溏心, 質地黏糯, 食落「煙燻」及蛋味都好香, 正 比 Elements 店做得更好, 值得一試.蔥油開洋拌麵 ($28)*: 記得 Elements 店的係「蔥油開洋」+ 湯麵, 完全唔知點撈, 可幸呢度係一碗走湯的麵 + 蔥油蝦米分開上, 咁
十分爽脆, 但味道較淡的海蜇
溏心又夠「煙」的燻蛋
樣衰, 但好香的蔥油及開洋
麵條不及 Elements 店的滑, 不過仍然爽口煙韌
自家拌
小籠包都不錯
真正的銀「絲」卷!
高力豆沙 d 豆沙就幾唔掂, 乾乾實實味道又有怪怪的
8-2-2011

比 Elements 店做得更好, 值得一試.

蔥油開洋拌麵 ($28)*: 記得 Elements 店的係「蔥油開洋」+ 湯麵, 完全唔知點撈, 可幸呢度係一碗走湯的麵 + 蔥油蝦米分開上, 咁樣「正常」得多!
麵條無 Elements 店的咁滑, 不過仍然爽中帶煙韌, 拌勻香濃的蔥油及香口的蝦米, 整體仍然好好食, 好此道的絕對值得試試.
(不過旁邊的一碗湯 (木耳蛋花湯?) 就好鹹, 相我都費事影了...)

鮮肉小籠包 ($24)*: 湯汁算鮮甜, 份量就略嫌太少; 肉餡鮮味 ok, 質地就較粗糙; 皮唔算薄, 不過食落煙煙韌韌, 熱辣辣的唔衰得去邊的. 整體當然同「鼎」字派的同類出品 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1920942) 無得比, 不過我覺得比樓上的所謂「金牌」貨色 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2115175) 好, 都可以一試的.

蒸銀絲卷 ($18)*: 朋友去到邊都會叫一籠銀絲卷「驗證」「絲」唔「絲」, 不過呢度的賣相「千絲萬縷」, 佢應該都收貨吧?
質地鬆軟, 食落微甜帶麵粉香, 蘸埋煉奶又熱辣辣, 其實都幾難唔好食?

高力豆沙 ($22)*: 熱辣辣, 蛋白鬆泡, 不過豆沙餡味道怪怪的, 好似澀澀哋?
質地則又乾又 "clay", 第一次食高力豆沙要自行走豆沙

連加一埋單每人 $100 有找, 銅記嚟講唔貴了, 食物又不錯, 值得試試的.

仍然唔明點解連皇室堡呢間都喊多過笑, 更唔明點解金牌小龍比佢更多笑面...

*更多資料: http://www.xiamianguan.com/menu.html
2011-02-08
溏心又夠「煙」的燻蛋
樣衰, 但好香的蔥油及開洋
自家拌
小籠包都不錯
真正的銀「絲」卷!
  • 蔥油開洋拌麵
  • 燻蛋