2021-08-04 81 瀏覽
好耐冇食omakase喇!今日決定對女朋友同自己好d,去食好西!今次黎左間喺銅鑼灣既餐廳,試吓佢地既Sake Pairing Omakase Menu。話明sake menu, 第一時間梗係揀隻靚靚sake 杯先啦。而今晚會飲用既酒有呢幾款,包括日本泉純米吟釀新米新酒,森嶋雄町純米大吟釀,長崎美人 大吟釀清酒,真稜至純米吟釀,菊姫冷卸純米等,每款都各有特色。食物方面首先有前菜,建議由左至右開始食,有豆腐,紫蘇花鮑魚,煙燻雞肉卷。鮑魚相當新鮮,而淨係靠煙燻既雞同平時煮熟左既口感好唔同,好好食好有驚喜!更值得一提的係裝飾用既係食用花,連埋一齊食個味道更有層次。然後有一隻非常巨型,鮮甜肥美既生蠔,配合柚子醋同食用紫蘇花,超滿足!再嚟有燒到好香既大蝦,然後就到魚類,先有薄切立魚加酸汁深海池魚伴梅醬仲有我最愛既金鯛,脆魚鱗加炸糙米爆谷,口感一流,而且落既海鹽份量剛剛好,鹹鹹地非常好食!最後有壽司做結尾北角道帆立貝壽司- 師傅已經加咗岩鹽,完全唔需要點豉油已經好好食。仲有火炙呑拿魚壽司,油份勁重,有溶喺個口既感覺。最後有非常鮮甜嘅海膽,用紫菜包住嚟食,好完滿既句號!

再嚟有燒到好香既大蝦,

然後就到魚類,先有薄切立魚加酸汁

深海池魚伴梅醬

最後有壽司做結尾

仲有火炙呑拿魚壽司,油份勁重,有溶喺個口既感覺。

最後有非常鮮甜嘅海膽,用紫菜包住嚟食,好完滿既句號!