2020-07-19 95 瀏覽
講到喺香港食韓燒,我永遠都會諗起喜來稀肉。因為好多地方食牛都好好食,但係唔知點解豬永遠都差啲。呢度就唔同啦,呢度嘅豬非常出色,甚至令到我可以喺度淨係食豬唔食牛。未講主角之前,呢度嘅配菜都值得一提,前菜嘅醃物辣度適中,好開胃。仲有可以無限refill嘅爐邊蛋都相當出色,仲要有誠意咁有兩款口味,分別係泡菜同芝士。個人比較喜歡芝士,將蛋燒到半熟,加拉絲嘅芝士配合滑滑嘅雞蛋好正。到主角燒肉,今次叫嘅呢個一頭豬套餐有6款唔同既豬部分,包括護心肉,五花肉,豬頸肉,豬大腸,豬皮,同埋梅肉。其實全部肉質素都好高,唔會有豬嗰陣腥味。而個人最推介最愛嘅一定係招牌護心肉,其實係位於豬的橫隔膜和肝之間,每隻豬只有好少好少,非常珍貴。 護心肉燒香之後油分唔多,爽滑彈牙,真係好好食!雖然呢個餐望落好似唔多咁,但係其實兩個人食再加埋啲配菜,都夠食咖!