2014-01-30 2937 瀏覽
銅鑼灣收工,辛苦左一日當然想好好坐下,但又想食越南菜。唔好以為實無可能,呢間樓上鋪又大,又有好多卡位,坐落都幾舒服。貫切咩都想試既作風,兩個人叫左4樣野牛油雞翼、豬扒撈檬、咖哩牛腩煲、馬拉盞炒通菜牛油雞翼真係必必必必點!睇落平平無奇,但一咬d牛油香味出哂黎。大家見到係炸野可能會擔心好油膩,但加左青檸汁之後真係唔覺得油膩食雞翼大家可能無咩點要求肉質,但呢個雞翼d肉好嫩好juice,第一口真係好味到呆左除左青檸外,仲附上淮盐。我就覺得唔加好d,因為覺得有種甜既味道,但加左就感覺味道豐富。我建議一隻加一隻唔加啦 豬扒撈檬撈檬就真係平平無奇,唯一覺得個豬扒既香料好香,唔會太咸馬拉盞通菜呢個真係唔合格,馬拉盞味唔夠,真係得個樣,而且有d油。以越南菜黎講,呢d只係基本菜,但真係不合格咖哩牛腩煲好小係越南鋪見到有咖哩食。一上枱打開蓋d煙出哂黎,d咖哩香味都嗅到哂咖哩味係有,但有別於印度的香料極重、泰國的酸辣、星馬的椰香。呢種真係表達唔到,好似係全部既中間牛腩食落算林,而且無渣薯仔唔算好好好林,但係d咖哩入哂味

貫切咩都想試既作風,兩個人叫左4樣野
牛油雞翼、豬扒撈檬、咖哩牛腩煲、馬拉盞炒通菜

牛油雞翼

豬扒撈檬

撈檬就真係平平無奇,唯一覺得個豬扒既香料好香,唔會太咸

馬拉盞通菜

咖哩牛腩煲

牛腩食落算林,而且無渣
薯仔唔算好好好林,但係d咖哩入哂味
  • 牛油雞翼