2017-05-07 452 瀏覽
平時放工通常都係約響尖沙咀食飯,今晚難得有人約過海試新野友人帶我黎到銅鑼灣恩平道亨利中心嘅南蛮亭 ,話食物、氣氛、服務都好好! Location 亦唔難搵餐廳嘅燈光有點暗,天花上掛左魚網及 & 酒瓶作裝飾,都幾吸睛!友人話係居酒屋格局,充滿日本居酒屋氣氛 粒粒果汁 ($40)由於我唔飲酒,點左杯粒粒果汁,冰凍解渴松露海鮮炒飯 ($118)大家都怕串燒唔夠飽肚,叫個飯先~呢個炒飯係高質,大家一致讚好!飯炒到粒粒分明,充滿松露香~材料豐富,有魷魚、蜆肉、青口、 粟米等一碟兩個人share,份量剛剛好芝士釀雞翼  ($45)雞翼 + 芝士 = my favourite !雞翼脹卜卜好飽滿,燒得火喉唔錯~咬開多汁熱辣辣,十分香口! encore叫多碟鹽燒豬頸肉 ($25) + 芝士翠玉瓜 ($22)豬頸肉夠嫩,惹味唔鞋口~翠肉瓜mix半溶芝士,健康又邪惡~香草牛油燒粟米 ($25)呢個燒粟米超甜,好好味 !美國安格斯牛柳 ($58)  + 雞肉釀冬菇 ($30)牛柳燒得半熟,上面塊牛油半融~肉質鬆軟香嫩,有牛脂香,入口即融其實冬菇配雞肉或豬肉都簡單好味,而呢個雞肉釀冬菇就味道冇驚喜,普普通通~
平時放工通常都係約響尖沙咀食飯,今晚難得有人約過海試新野

友人話係居酒屋格局,充滿日本居酒屋氣氛

粒粒果汁 ($40)

由於我唔飲酒,點左杯粒粒果汁,冰凍解渴

松露海鮮炒飯 ($118)

大家都怕串燒唔夠飽肚,叫個飯先~
呢個炒飯係高質,大家一致讚好!
飯炒到粒粒分明,充滿松露香~
材料豐富,有魷魚、蜆肉、青口、 粟米等
一碟兩個人share,份量剛剛好
芝士釀雞翼  ($45)
雞翼 + 芝士 = my favourite !
雞翼脹卜卜好飽滿,燒得火喉唔錯~
咬開多汁熱辣辣,十分香口!
encore叫多碟
鹽燒豬頸肉 ($25) + 芝士翠玉瓜 ($22)

豬頸肉夠嫩,惹味唔鞋口~

翠肉瓜mix半溶芝士,健康又邪惡~
香草牛油燒粟米 ($25)

呢個燒粟米超甜,好好味 !

美國安格斯牛柳 ($58)  + 雞肉釀冬菇 ($30)

牛柳燒得半熟,上面塊牛油半融~
肉質鬆軟香嫩,有牛脂香,入口即融

鹽燒鯖魚 ($68)
燒鯖魚一向係我喜愛菜色之一
魚燒至微焦,夠香口

魚肉柔軟香滑 !
埋單後店員送上冰凍雪米糍

交談中,知道原來南蛮亭係香港日式串燒元祖店!
尖沙咀、中環都有店舖,以前好多明星光顧~
幾年前老闆決定響銅鑼灣重開
  • 松露海鮮炒飯