2015-08-21 4168 瀏覽
早幾日舊同事約食lunch,相約去銅鑼灣因為預計銅鑼灣lunch time會好多人食飯,所以舊同事suggest去間可以book位嘅餐廳,而自己就想搵間係地鐵附近嘅上開飯求其碌咗幾間餐廳望吓,諗住南小館應該book到位而又近地鐵就決定食佢book咗1230嘅我準時到達拎位,係門口等咗陣先有職員帶位舊同事仲on the way,所以自己望吓個餐牌,順便send俾舊同事望吓落order最後叫咗老干媽年糕同雞扒擔擔麵,然後一邊等菜一邊等舊同事到好快舊同事到咗大家就吹水等食等咗差唔多20分鐘,個年糕終於到咗上枱個刻我同舊同事都嘩咗一聲(堅係嘩咗一聲),碟年糕細份得可憐(因為同舊同事食飯,所以費事相,show唔到有幾少)我哋兩個分咗碟年糕後,每人只有半小碗,舊同事話好似人哋食剩咁因為太細碟,舊同事話不如加餸,我話不如睇埋個擔擔麵先而味道方面亦都麻麻地,起初以為係辣嘅但一d辣味都冇之後上咗個擔擔麵,個size正常好多,不過味道都係麻麻雞扒係炸嘅,粉唔算厚,但都有dd硬但可惜係個雞扒係勁多肥膏,一半以上都係肥膏,連我呢個鍾意食炸嘢油膩嘢嘅人都頂唔順,舊同事甚至食咗舊就放棄咗擔擔麵湯底只有些少嘅麻辣味
早幾日舊同事約食lunch,相約去銅鑼灣

最後叫咗老干媽年糕同雞扒擔擔麵,然後一邊等菜一邊等舊同事到
好快舊同事到咗大家就吹水等食
等咗差唔多20分鐘,個年糕終於到咗
因為太細碟,舊同事話不如加餸,我話不如睇埋個擔擔麵先
而味道方面亦都麻麻地,起初以為係辣嘅但一d辣味都冇
之後上咗個擔擔麵,個size正常好多,不過味道都係麻麻
雞扒係炸嘅,粉唔算厚,但都有dd硬
擔擔麵湯底只有些少嘅麻辣味,但一d花生味都冇,失望
之後因為唔夠喉,我哋再追加咗個生煎包
生煎包好快就嚟咗,不過我地發現每個生煎包都穿咗,冇湯係裡面
幸好裡面d肉冇乾爭爭,都有肉汁,不過味道就普普通通,冇咩特別
埋單$171,計返$85一個人仲要唔係好飽食物又麻麻都叫幾貴
2015-08-20