因為轉左工嘅關係,我而家係中環金鐘附近返工。朋友約食飯,就介紹呢一間佢好鍾意佢嘅意大利’餐廳‘。開頭我心諗:吓!係Taste 嘅Basement度咋喎,唔係有其他更加好嘅選擇咩?不過既然朋友話佢成日去啲嘢又正, 咁我就跟埋去啦。就好似你睇圖片咁,佢只係一個好似好普通嘅foodcourt,你問我我都會寧願走去對面食burger咁我朋友話啲酒喜酒都OK咁我哋就叫咗杯,同埋叫咗啲嘢食。個老闆娘非常之好人,有講有笑同埋都好努力咁介紹嗰啲酒同嘢食。我哋叫咗兩個starter , 我覺得要講一講呢樣Vitello Tonnato , 係Veal 加tuna sauce. 一上菜,嘩!啲牛仔肉仲有少少粉紅色好似好好味咁(佢真係好好味架! )Parma ham 同melon 就係啲好正確,唔太咸唔太油melon 又甜又fresh 果種。。。另外叫咗pasta同 ravioli ,都好好味同埋絕對係Al dento 㗎~(我懶打字,你睇相啦。)值得一提嘅係啲酒,根據同老闆娘傾計所得嘅資料,老闆娘本身係買酒嘅批發商,同埋做pasta 嘅廠嘅老闆。。。開呢個餐廳仔因為佢覺得可以同人客溝通。 (我偷睇到老闆娘

Vitello  Tonnato

值得一提嘅係啲酒,根據同老闆娘傾計所得嘅資料,老闆娘本身係買酒嘅批發商,同埋做pasta 嘅廠嘅老闆。。。開呢個餐廳仔因為佢覺得可以同人客溝通。 (我偷睇到老闆娘自己都整咗碟牛仔肉😆😏)所以你可以問佢介紹,而佢會好樂意咁
同你講每一隻嘅backgound 同配襯嘅美食。

我frd 話Tiramisu 好味。。不過去到嘅時候已經無哂。叫咗pina cotta 同 lemon tart....
個pina cotta , 一樣不得了。我唔鍾意牛奶,呢個係朱古力味,又滑捋捋。。。。
2018-02-13
Vitello  Tonnato