2007-03-06 3 瀏覽
同朋友去完添馬艦玩左大半日,已經又攰又肚餓,行下行下就入左去金鐘廊呢間法國餐廳。一行三人一坐底梗係即刻睇Menu叫野食,朋友叫左個肉醬千層闊條麵同什菜千層闊條麵, 而我就叫左紅酒雞肉焗薯蓉。過左一陣,有一碟炸雞翼薯條就上檯了,不過一睇就知唔係我地既,問個waiter先話係廚房攪錯左。點知等左15分鐘有人先黎通知無晒雞肉,問我轉唔轉牛肉,因為唔想食牛所以轉左豬肋骨配薯蓉,但朋友即時發現價錢貴成3份1,於是跟朋友一樣order什菜千層闊條麵便算。等左5分鐘有一個waiter黎問我豬肋骨要配乜野汁,我登時瞪大對眼話我已經轉左要什菜千層麵啦。再等5分鐘另一個waiter又走黎問我要乜野汁!! 佢地竟然唔check清楚D單,明明落好單都可以咁亂!等左差唔多半個鐘朋友們1st order既野仲未出, 要崔先肯拎出黎! 到order餐飲, 叫左一杯凍檬茶、一杯凍檬茶少冰同一杯熱啡,飲品上檯時個阿姐竟然問係咪仲有一杯未order? 飲完即刻簽咭走人,點知又等左10分鐘都冇人返黎,又要崔先肯還咭。其實當時都接近10點,已經無乜客人,真係唔明點解仲可以錯漏百出?!