平日難得有日假期,係朋友返工附近陪佢食個lunch,最近IG都好多泰菜post,所以我地就揀左係太古廣場既呢間--------------Apinara!😛🫰🏻餐廳裝潢非常時尚,除左令人有身置泰國感覺外,店內擺設亦非常古典優雅,門口更有open bar table, 如果我happy hour或者Happy Friday都會想黎呢度chill下~🤭Lunch peak hour都需要排隊等位,不過都好快就可以入去啦~👍🏻午市有套餐,都有A la carte menu可以叫,因為都有唔同款式既野食想試,所以我地就揀左 A la carte menu 入面既泰式珍寶生蝦刺身、小食拼盤、泰式和牛船麵、河蝦冬蔭功炒飯黎share食🤩泰式和牛船麵**小小辣,加上濃郁牛肉湯,d麵好彈牙,又食到每種材料既味道~泰式珍寶生蝦刺身***好新鮮既生蝦🤩,配埋個自家製生蝦醬汁,好清新好甜,鮮味都好出,仲有蒜片同埋苦瓜比你夾著黎食小食拼盤**有好幾款唔同口味同口感既小船係隻小食船上面~炸蝦餅,炸肉丸,單骨雞翼,春卷滿足曬想食唔同款既我地小食炸到熱辣辣上枱,都唔會好快變淋,仲有d醬汁比你配,雖然好熱氣,但好食!

泰式和牛船麵**
小小辣,加上濃郁牛肉湯,d麵好彈牙,又食到每種材料既味道~

泰式珍寶生蝦刺身***

小食拼盤**
有好幾款唔同口味同口感既小船係隻小食船上面~
炸蝦餅,炸肉丸,單骨雞翼,春卷

滿足曬想食唔同款既我地

河蝦冬蔭功炒飯**
賣相已經好靚,仲有好多蝦子,冬蔭功味唔會太濃令到個飯太辣/太重味好滯,香料味重d,香矛味比較重小小,好香都好清新

下次有機會再黎食dinner,飲下野chill下

2023-08-08