2009-06-10 4 瀏覽
上年公司聖誕Party喺《Marriott》食Lunch Buffet, 眾所周知呢度好食, 人人讚不絕口。食物款式多, 有好多海鮮, 甜品亦不少, 見到咁多美食當前好興奮, 食完想再食。最近咁啱朋友搵人陪去食, 大家都滿懷希望食好嘢。6點幾去到, 人客唔多, 我哋張檯與食物檯之間有一段距離, 本來問題不大, 不過有我最討厭嘅梯級, 每次攞食物都要經過兩級, 好驚跌親。首先出去攞海鮮, 有啲諤然, 凍蟹變成袖珍型, 仲好咸添, 龍蝦仔細得可憐, 除殼後龍蝦肉同大海蝦嘅size冇乜分別, 冇咗長腳蟹及翡翠螺, 多咗加菲蟹。話哂都五星級酒店, 啲人攞嘢食絕不客氣, 有搶食嘅成份;有人左手攞住隻碟, 右手攞住個夾, 等服務員補充生蠔, 一放低就即刻夾起, 每次Refill生蠔都唔多, 最多廿隻, 一個人都夾咗一半去啦, 真係好誇張。到8點後出嘅龍蝦大隻啲, 似番啲樣, 仲有好多膏添, 我哋嘅愁眉深鎖終於可以解開一陣。刺身依舊只有四款, 三文魚、北寄貝、赤貝、墨魚。熱葷大約有十款, 有牛扒(麻麻地), 煎魚柳, 蒜汁蒸魚, 花膠, 芝士汁菠菜, 炸排骨, 鴨胸, 豆角等等, 存放於細小的保溫器

最近咁啱朋友搵人陪去食, 大家都滿懷希望食好嘢。

刺身依舊只有四款, 三文魚、北寄貝、赤貝、墨魚。

熱葷大約有十款, 有牛扒(麻麻地), 煎魚柳, 蒜汁蒸魚, 花膠, 芝士汁菠菜, 炸排骨, 鴨胸, 豆角等等, 存放於細小的保溫器皿內, 好似個小型電飯煲, 裏面只有少量食物, 大約十餘件, 好快就冇。

甜品亦少咗好多款, 來來去去都係蛋糕, 好少精美嘅小杯甜品, 個樣一啲都唔吸引。

我哋邊食邊拎頭嘆氣, 覺得好唔抵。我嚟過食所以有得比較, 佢哋第一次嚟都感到好失望。

舊年我會覺得呢度好食過《Yamm》, 而家比較就要調番轉, 仲要係差好遠添呀! 暫時可以Black list!

睇吓...基圍蝦都機乎大過隻蟹&龍蝦
牛扒,煎魚柳,蒸魚,花膠,芝士菠菜,炸排骨,鴨胸