餐廳: 一風堂 (Lab Concept 金鐘廊)
資訊:

2013-07-20 32 瀏覽
一風堂-名字聽了很久但一直也提不起興趣去食, 今晚總算找到原因去吃了, 在公司一路工作一路等老公收工, 等到20:30終於等到老公收工, 星期五的下雨晚上加上金鐘商業區, 估唔到要等位, 好在都只係等7張號碼, 不算太久, 自從第一次係元氣見到自動號碼機, 我而家覺得等位無以前咁討厭而食店門口的counter亦唔會再見到一班心急無禮貌又或者因為行完街過左等候號碼的客人圍住, 呢個系統真係好值得其他食店使用, 本人覺得值得投資。一風堂豚骨 - 一風堂的豚骨湯不是我杯茶, 因我本人好怕吃到豬肉的酥味, 真係接受不了, 湯太油湯面上亦布滿一粒粒肥肥豬油, 怕怕。特製赤丸 - 老公飲完一口湯後, 都係同一句說話, 一風堂的豬骨湯不是佢杯茶; 可能我倆比較吃得清淡, 亦比較喜歡吃北海道的豬骨湯, 所以....! 總括來講老公話不過不失, 只是湯不合心意。溫泉玉子叉燒漢堡 - 又是不過不失, 味道適中只是不會令你有印象。炸魷魚 - 是夜晚餐我只係覺得呢碟可叫得上好食, 跪口魷魚不多炸醬, 不錯。一風堂的金鐘分店, 裝修算是不錯, 不會太迫地方也很整潔, 整體感覺良好。始終本人個人認為越多分店的食市

一風堂豚骨
特製赤丸
溫泉玉子叉燒漢堡
炸魷魚
一風堂的金鐘分店, 裝修算是不錯, 不會太迫地方也很整潔, 整體感覺良好。始終本人個人認為越多分店的食市就越難保持水準, 雖說服務十分有禮足夠滿分, 但食物不太能令我會想有再吃的感覺, 或者下次再有機會會試下一風堂的醬油味和鹽味拉麵吧。
2013-07-19
炸魷魚